Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Φλεβάρη

Καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ατιθάσευτος και δύσκολα θα πέσει κάτω από 3%, η κυβέρνηση ετοιμάζει για την αντιμετώπισή του μέτρα σε βάρος των μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών

Με ρυθμό 3,4% έτρεχε σε δωδεκάμηνη βάση ο πληθωρισμός το μήνα Φλεβάρη. Ο αντίστοιχος δείκτης χονδρικής, αν και το Γενάρη κατέγραψε μείωση 0,9%, στο διάστημα του έτους (Γενάρης 2001/2000) αυξανόταν με ρυθμό 5,1%. Με βάση τις παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις των δύο δεικτών που δείχνουν την ακρίβεια στην αγορά να σταθεροποιείται σε υψηλά- και πάνω από τις προβλέψεις- επίπεδα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμούν ότι το 2001 ο πληθωρισμός δύσκολα θα πέσει κάτω από το 3%.

Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδας, με την ιδιότητα πλέον του υποκαταστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο διάγγελμα λιτότητας. Στην «ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία», που θα παραδοθεί πιθανότατα την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή, η Τράπεζα της Ελλάδας επαναφέρει το θέμα λήψης μέτρων με σκοπό την κάμψη του πληθωρισμού, σε δύο επίπεδα. Στο εισοδηματικό όπου ζητά συνέχιση της λιτότητας και στα δημοσιονομικά όπου ζητά μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδας προαναγγέλλει την πολιτική που έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας σχετικές υποδείξεις του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Η διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,5%, παρά το γεγονός ότι λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων είχαμε μειώσεις τιμών σε πολλές ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, οφείλεται σύμφωνα με την ΕΣΥΕ στην άνοδο που σημείωσαν οι τιμές στα είδη διατροφής, στη στέγαση και στις μεταφορές, όπου και στις τρεις ομάδες σημειώθηκε άνοδος 1,3%.

Το μήνα Φλεβάρη ως προς το Γενάρη του 2001 ο τιμάριθμος παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,2% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα νωπά πουλερικά, τα νωπά ψάρια, στο παστεριωμένο γάλα, στα αναψυκτικά, στα ενοίκια των κατοικιών, τα δημοτικά τέλη, το πετρέλαιο θέρμανσης και τις βενζίνες, τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών κλπ. Σε ετήσια βάση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης επιβάρυναν τον πληθωρισμό κατά 0,42 εκατοστά της μονάδας. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, τα κόμιστρα των ταξί, το νωπό χοιρινό, στα καπνά κλπ.

Η μείωση του τιμαρίθμου Χονδρικής κατά 0,9% τον Γενάρη του 2001 οφείλεται σε μείωση των τριών από τους τέσσερις υποτομείς της. Ο τομέας Τελικά Προϊόντα Εγχώριας Πρωτογενούς Παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση σημείωσε μείωση 1,1%, τα εξαγόμενα προϊόντα πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασαν μείωση 1,7% και τα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού μείωση 0,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ