Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Αστοχες παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη

Για αναποτελεσματικότητα κατηγορεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του σε ό,τι έχει σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης. «Θα περίμενε κανείς από τον κ. υπουργό της Δικαιοσύνης, επισημαίνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, ότι θα είχε παρέμβει αποτελεσματικά για να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης, που τείνει να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις» και να βοηθήσει τον Ελληνα πολίτη «που έχει εύλογα την αξίωση για γρήγορη δίκη και σωστή απόφαση».

Ειδικότερα, οι δικαστές θεωρούν άστοχες τις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ερηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων, χωρίς να αυξηθούν οι θέσεις των ειρηνοδικών. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν όχι μόνο δε θα επιταχυνθεί η απονομή της Δκαιοσύνης, αλλά θα την καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.

Επίσης και για το μέτρο της κατάργησης της προδικαστικής φάσης στις αστικές υποθέσεις πιστεύουν οι δικαστικοί λειτουργοί ότι θα είναι ατελέσφορο, αν δε συνοδευτεί με την αύξηση των θέσεων δικαστών, την επέκταση των αιθουσών και την εισαγωγή της μηχανοργάνωσης.

Σύμφωνα με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως αναφέρεται στα «Δικαστικά Νέα», αυτή τη στιγμή στο Εφετείο της Αθήνας εκκρεμούν περίπου 21.000 ποινικές υποθέσεις, για τις οποίες ο κανόνας είναι τα πλημμελήματα να δικάζονται στα 7,5 χρόνια και τα κακουργήματα στα 6-12 χρόνια από την τέλεσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ