Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο προσκήνιο ενδεχόμενο «μονομερούς πλήγματος»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Πολιτικά υποκινούμενη» χαρακτήριζαν χαμηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι τη νέα τακτική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των συσκευών φυγοκέντρισης στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Φόρντο και ότι στις εγκαταστάσεις στη στρατιωτική βάση Παρσίν που η ΔΕΑΕ ήθελε να επιθεωρήσει, έχουν κατεδαφιστεί κτίρια και έχει «εκκαθαριστεί» ακόμη και η γη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που αναζητούνται.

Εκτός από αυτές τις αντιδράσεις, η Τεχεράνη, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, απέφυγε να «απαντήσει» διά υψηλόβαθμων αξιωματούχων πιθανότατα επειδή σε εξέλιξη βρισκόταν η δεύτερη και τελευταία μέρα της ετήσιας Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην ιρανική πρωτεύουσα, την οποία χαρακτηρίζει «διπλωματική νίκη» απέναντι στις προσπάθειες απομόνωσής του από τη Δύση. Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Θρησκευτικός Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά θα επιμείνει στο δικαίωμά της, όπως και στο δικαίωμα κάθε χώρας, να αξιοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, αναθερμαίνεται η φιλολογία περί «εξαπόλυσης μονομερούς πλήγματος» από το Ισραήλ κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, κυρίως στον ισραηλινό Τύπο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι «καλλιεργείται κλίμα» καθώς ακόμη και στις γραμμές της ισραηλινής πολιτικής σκηνής και του στρατού υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» έγραφε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε «σαφές μήνυμα» πριν λίγες μέρες στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να εγκαταλείψει τα σχέδια περί πλήγματος στο Ιράν, ενώ η «Γιεντιόρ Αχαρονότ» ισχυρίζεται ότι σημειώθηκε «έντονο φραστικό επεισόδιο» μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σαπίρο για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Σαφέστερος όλων, πάντως, εμφανίζεται ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος, σε συνέντευξή του, στη βρετανική «Γκάρντιαν», υπογραμμίζει ότι ένα μονομερές ισραηλινό πλήγμα θα καθυστερήσει αλλά δεν θα καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Υποστηρίζει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν προϋποθέτει διεθνή συμμαχία και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να «χρεωθεί» κάποια «ισραηλινή απερισκεψία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο προσομοίωσης επίθεσης στο Ιράν (2022-05-19 00:00:00.0)
«Αυτοδιαφημίζεται» η Μοσάντ πίσω από τη φωτιά στο Νατάνζ (2020-07-07 00:00:00.0)
Υπολογισμοί με το βλέμμα σε μονομερές πλήγμα (2012-08-22 00:00:00.0)
Επιμένει στο «πολεμικό κλίμα» η ισραηλινή ηγεσία (2012-03-10 00:00:00.0)
Νέες διαβουλεύσεις και πιέσεις (2007-03-13 00:00:00.0)
«Ενιαίο μέτωπο» ζητά η Ράις (2005-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ