Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δρόμος σωτηρίας του λαού η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Στις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στις Σέρρες μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Θ. Κωνσταντινίδης

Motion Team

Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις Σέρρες. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που αγκαλιάστηκαν από τη νεολαία και το λαό του νομού, απέδειξαν ότι εξακολουθούν να αποτελούν πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός και συνάμα τόπο συνάντησης όλων όσοι πιστεύουν και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή.

Μιλώντας από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, σημείωσε:

«Για άλλη μια χρονιά οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γίνονται σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που με ιδιαίτερη σφοδρότητα χτυπά τα λαϊκά στρώματα και τη νέα γενιά.

Στις πρόσφατες εκλογές η πλειοψηφία του λαού ψήφισε τα κόμματα που στηρίζουν την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Με το απατηλό σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης που υποστήριξαν από την αρχή τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, κατόρθωσαν να αποσπάσουν υψηλά ποσοστά.

Παρά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, τη μεγάλη εκλογική μείωση του ΚΚΕ, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται σήμερα δεσμευμένος για την εκλογική στήριξη που έδωσε στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

Κανένα καλό δεν πρέπει να περιμένουμε από την τρικομματική συγκυβέρνηση. Κανένα καλό δε θα προκύψει από τη χρεοκοπία της αν τη διαδεχθεί κάποιο κυβερνητικό σχήμα διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αναμονής. Ηδη έχουμε πτωχεύσει, ο λαός έχει πτωχεύσει, τα νέα μέτρα θα τα έχουμε απέναντί μας για πολλά χρόνια.

Οι επιλογές της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, οι επιλογές της ΕΕ, μας οδηγούν στη βαρβαρότητα. Θέλουν φθηνή και υποταγμένη εργατική δύναμη και σήμερα και στο μέλλον. Θέλουν τη συντριβή του ταξικού ριζοσπαστικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Εμείς απαντάμε, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες του κινήματος, παρά τις δικές μας ελλείψεις και αδυναμίες. Λύση υπέρ του λαού και της νεολαίας υπάρχει και περνάει μέσα από το δρόμο της συσπείρωσης και της πάλης, περνάει μέσα από την πάλη για την αλλαγή συσχετισμών στο κίνημα, που θα συμβάλει στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών, περνάει μέσα από τη στήριξη της πολιτικής πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, περνάει μέσα από τη στήριξη και το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Κανένα βήμα δεν μπορεί να γίνει μπροστά χωρίς δυνατό ΚΚΕ.

Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να οργανώσουμε την αντεπίθεση

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε και μπροστά στις δυσκολότερες που περιμένουν τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, το μόνο ζήτημα που μπαίνει για συζήτηση πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγούμε από το βραχνά της πτώχευσης. Να απαλλαγούμε από το ζυγό και την κυριαρχία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και της εξουσίας τους.

Να απαλλαγούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και με δική μας πρωτοβουλία από τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

Ολοι εσείς που λέτε "κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να κάνουμε", ελάτε μαζί μας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να οργανώσουμε μαζί την αντεπίθεση.

Τώρα είναι η ώρα που η πάλη για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση μπορεί και πρέπει να γίνει παλλαϊκό σύνθημα.

Τώρα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Ενός δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, χωρίς ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, με κεντρικό σχεδιασμό, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο, και φυσικά με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία μας.

Κάθε μορφή διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου θα φέρει μαζική εξαθλίωση

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προωθεί και συμμορφώνεται αταλάντευτα στις απαιτήσεις της ολιγαρχίας του πλούτου στην Ελλάδα και την ΕΕ. Η προοπτική που χαράζει για το λαό είναι δραματική, ξεπερνάει κάθε όριο και οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τους αρρώστους να μένουν χωρίς φάρμακα, τα παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Στο Νομό Σερρών από τις 2.825 αιτήσεις που κατατέθηκαν, ικανοποιήθηκαν οι 1.438, ενώ στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30.125, ικανοποιήθηκαν μόλις οι 12.706 και έμειναν απέξω 17.419 παιδιά. Ποσοστό κοντά στο 58%. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που σε πανελλαδικό επίπεδο άφησε απέξω πάνω από 53.000 παιδιά, έρχεται να διασκεδάσει η επικίνδυνη συμφωνία Βρούτση - ΚΕΔΕ για μείωση του κόστους ανά παιδί και μια πενιχρή επιχορήγηση ώστε να γίνουν δεκτά 18.000 παιδιά ακόμα, αφήνοντας έτσι εκτός παιδικών σταθμών 35.000 παιδιά, από όσους κατέθεσαν αιτήσεις.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει: Διαχείριση της κρίσης ή διέξοδος υπέρ του λαού;

Οποια μορφή διαχείρισης επιβληθεί, είτε είναι επιμήκυνση εφαρμογής του μνημονίου, είτε είναι νέο "κούρεμα", ή κάποια άλλη σχετική παραλλαγή, απαιτεί νέα δάνεια και ευρωομόλογα, μεγαλύτερες δεσμεύσεις και μεγάλωμα του χρέους, αλλά και, το κυριότερο, θα οδηγήσει σε μαζική εξαθλίωση και καταστροφή, αλλά και σε βαθιά υπονόμευση των υπαρκτών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Καμία διαχειριστική πρόταση δεν απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, ούτε η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ούτε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι πρόταση συντεταγμένη στη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Η άσφαιρη κριτική κατά της Γερμανίας, κατά των ελληνικών κυβερνήσεων που συμφώνησαν με τις συνταγές των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, οι κραυγές περί εθνοπροδοσίας και υποτέλειας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, εκφράζουν διαφωνίες στη διαχείριση της κρίσης, καλύπτονται με ψεύτικα φιλολαϊκά συνθήματα ώστε ο λαός να μη στραφεί κατά του ίδιου του συστήματος, αλλά να περιφέρει την προτίμησή του πότε υπέρ του ενός πότε υπέρ του άλλου διαχειριστή.

Ο λαός να χαράξει πορεία για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση

Ο λαός σήμερα έχει στα χέρια του όλες τις αποδείξεις ότι είναι αδύνατος ο συμβιβασμός ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις συνταγές διαχείρισης της κρίσης που προτείνουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός πρέπει να χαράξει πορεία για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση, μια εξουσία που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και τη χρεοκοπία οριστικά και μόνιμα.

Η κυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας θα κάνει λαϊκή περιουσία τη σημερινή ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών και θα διασφαλίσει αυτό που σήμερα ονειρεύεται η πλειοψηφία του λαού:

-- Δουλειά για όλους, εξάλειψη της ανεργίας.

-- Διατροφική επάρκεια για όλο το λαό.

-- Δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά αυτά που καταγγέλλουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών: Αδυναμία κάλυψης των εφημεριών καθημερινά και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, από το σύνολο σχεδόν των ειδικοτήτων.

Οπως όλοι καταλαβαίνουν, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Και όλα αυτά γίνονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο όνομα του λεγόμενου "οδικού χάρτη διασυνδέσεων των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ", με στόχο τις περικοπές των κονδυλίων για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Να γιατί είπαμε δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Κανένας δε δικαιούται να βάζει σε κίνδυνο το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία του, στο όνομα της εξοικονόμησης των πόρων».

Η ριζική αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Θ. Κωνσταντινίδης κάλεσε το λαό να αποδείξει ότι έχει το κουράγιο, ότι είναι σε θέση να απαλλαγεί από τις αυταπάτες που καλλιεργούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, να γυρίσει την πλάτη στα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα. Να μπει αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα που οδηγεί στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. «Μόνο τότε η ριζική αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ