Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Νέα περίοδος, διαχρονικά προβλήματα

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαζί με το αγωνιστικό ταξικό κίνημα
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαζί με το αγωνιστικό ταξικό κίνημα
Με τη νέα παραγωγή της «Μανόν Λεσκώ» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο και σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου, ξεκινά τον Οκτώβριο η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το πρόγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χτες.

Η ΕΛΣ συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο των διακοσίων ετών από τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Τζουζέππε Βέρντι με το ανέβασμα του «Σικελικού Εσπερινού» του Βέρντι τον Ιανουάριο και τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του Βάγκνερ τον Ιούνιο. Παράλληλα με τη συναυλία της 23ης Μαρτίου 2013, η ΕΛΣ συμμετέχει στους εορτασμούς για το έτος Μανώλη Καλομοίρη (50 χρόνια από το θάνατό του), όπου στη συναυλία της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το οπερατικό έργο του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τον «Μαγικό αυλό» του Μότσαρτ (σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ), τον «Βέρθερο» του Μασνέ (σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος), την «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Μπασκάνι (σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης) και «Μαντάμ Μπατερφλάι» του Πουτσίνι σε νέα παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον Ούγκο Ντε Ανα.

Επίσης, ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει την παιδική όπερα του Σύμουρ Μπάραμπ «Η Κοκκινοσκουφίτσα» - πρώτη παρουσίαση στην ΕΛΣ - ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει - επίσης για πρώτη φορά στην ΕΛΣ - την εμπνευσμένη από τις «Χίλιες και μια νύχτες» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η Χαλιμά» και ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί την «Εύθυμη Χήρα».

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό τον Ρενάτο Τζανέλλα, θα παρουσιάσει τρεις νέες παραγωγές σε δική του χορογραφία: τον «Καρυοθραύστη» σε μουσική Τσαϊκόφσκι το Νοέμβριο, το «Ταξίδι στην Αιωνιότητα» σε μουσικές Καραΐνδρου και Βίλλα - Λόμπος το Φεβρουάριο και τη «Σταχτοπούτα» σε μουσική Στράους υιού τον Απρίλιο.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΛΣ σε όλη την Ελλάδα, είτε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ είτε των «χορηγών», αφού, το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας κινείται ουσιαστικά στη λογική της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, θύμα των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με αφορμή την κρίση και το γενικότερο αντιδραστικό προσανατολισμό του κράτους για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Ετσι, μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρας, να διαπιστώνει ότι «ο πολιτισμός είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο σε τέτοιες ώρες κρίσης» και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μ. Μιχαηλίδης, να παρουσιάζει «αισιόδοξα» οικονομικά αποτελέσματα από το «ταμείο» της ΕΛΣ της προηγούμενης χρονιάς, αλλά η «σκοτεινή πλευρά» είναι διαφορετική: Πλήθος απολύσεων συμβασιούχων τα τελευταία χρόνια, μείωση των μισθών καλλιτεχνών και όλων των κλάδων του προσωπικού και όλα αυτά στην επιτάχυνση της «τροχιάς» της ΕΛΣ προς την πλήρη παράδοσή της στο κεφάλαιο, ως μέρος του «πολιτιστικού πάρκου» του «Ιδρύματος Νιάρχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ