Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων του ΑΠΘ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Στην Ερώτηση σημειώνουν:

«Το γεγονός ότι πληρώθηκαν χτες οι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες 850 εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΑΠΘ δε μείωσε κατ' ελάχιστον τις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα. Ηδη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν σωρεύσει σοβαρά προβλήματα με τη μη τακτή πληρωμή τους, ενώ βιώνουν και τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα Εργολάβοι, Πρυτανεία, Υπουργείο εμπαίζουν τους εργαζόμενους, χρεώνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, για πάνω από 25 χρόνια, καλύπτουν ανάγκες του Πανεπιστημίου στη φύλαξη, την καθαριότητα, τις γραμματείες τμημάτων και της πρυτανείας, καθώς επίσης και στο τεχνικό τμήμα.

Να τονίσουμε ότι η Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνονται πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2012, λόγω δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και του ΑΠΘ.

Θεωρώντας το καθεστώς των εργολαβιών ως απαράδεκτο και απάνθρωπο για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, με την υπερεκμετάλλευση στην οποία στηρίζεται.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

1. Για την σε μηνιάτικη πλέον βάση πληρωμή των εργαζομένων, να μη γίνει καμία απόλυση και η μισθοδοσία τους να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση.

2. Για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την κατάργηση του εργολαβικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς.

3. Για τη χρηματοδότηση του ΑΠΘ ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ