Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Χωρίς στέγαση χιλιάδες σπουδαστές

Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας για τη φοιτητική στέγη
Από πρόσφατη κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας για τη φοιτητική στέγη
Σοβαρό πρόβλημα παραμένει και διογκώνεται για χιλιάδες σπουδαστές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης το ζήτημα της στέγασης.

Συγκεκριμένα στον αέρα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο οι 50 φοιτητές που έμεναν πέρσι σε επινοικιασμένα δωμάτια και μέσα στην εξεταστική περίοδο μένουν χωρίς κατοικία. Την ίδια ώρα στις εστίες του ΤΕΙ Ηρακλείου ξεσπιτώνονται τουλάχιστον 20 σπουδαστές, αφού με βάση τα τεκμήρια αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα ακόμα κι αν αυτό δεν υπάρχει! Αν για παράδειγμα μια οικογένεια έχει ένα σπίτι, θεωρούν ότι έχει εισόδημα ακόμα και αν οι δυο γονείς είναι άνεργοι! Ακόμα περισσότεροι είναι οι σπουδαστές που έχουν κάνει αίτηση και απορρίφθηκαν, αφού δε φτάνουν τα δωμάτια!

Ακόμα όμως και για αυτούς που «κέρδισαν» ένα δωμάτιο στις εστίες του ΤΕΙ, τα προβλήματα δεν τελείωσαν. Για να μπορέσουν να μείνουν τους ζητήθηκε χαράτσι 270 ευρώ και μάλιστα από την πρώτη μέρα και αν δεν έδιναν τουλάχιστον τα μισά δεν έπαιρναν κλειδί για το δωμάτιό τους! Την ίδια ώρα στις εστίες οι σπουδαστές πληρώνουν σταθερά χαράτσι εδώ και χρόνια, με τη γνωστή μέθοδο του «συμβολικού ποσού για τα λειτουργικά έξοδα των εστιών»!

Το πρόβλημα όμως αφορά όλο το νησί, αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των δωματίων στα ιδρύματα της Κρήτης καλύπτει ελάχιστους σε σχέση με τον όγκο των σπουδαστών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα ΤΕΙ αφορά περίπου 300 από τους 15.000, στο Πανεπιστήμιο περίπου 200 από τους 10.000, στο Πολυτεχνείο στα Χανιά 73 από τους 2.000.

Παράλληλα οι προϋπολογισμοί σε όλα τα ιδρύματα έχουν μειωθεί κατακόρυφα, μετά τις περικοπές, τα νέα μέτρα, το «κούρεμα» των αποθεματικών, το κλείσιμο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) που είχαν μέχρι σήμερα την ευθύνη των εστιών και το πέρασμα της ευθύνης τους στα ιδρύματα, που σημαίνει ότι η σίτιση και η στέγαση των σπουδαστών είναι στον αέρα.

Ηδη στο Πανεπιστήμιο μειώθηκε το κονδύλι για τη σίτιση κατά 700.000 ευρώ, δηλαδή φέτος θα σιτίζονται δωρεάν 800 φοιτητές από τους 2.500 πέρσι, ενώ στα ΤΕΙ «κόβονται» περίπου 1.000 κάρτες (από τις 3.200 πέρσι)!

Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ καλεί όλους τους σπουδαστές σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσει ο οδοστρωτήρας των μέτρων. «Η μαχητική πάλη των σπουδαστών για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει να γίνει το ρυάκι που θα ενωθεί μαζί με το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δημόσια δωρεάν Υγεία, ενάντια στα χαράτσια, μέτρα στήριξης των ανέργων, μέτρα αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ