Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
«Λάδι στη φωτιά» περί Ιράν ρίχνει ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ύπαρξη σοβαρών τριβών μεταξύ της αμερικανικής και της ισραηλινής ηγεσίας για το αν πρέπει να εξαπολυθεί άμεσα ή όχι στρατιωτική επίθεση με στόχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε, χθες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση, στα μέσα Αυγούστου, κατά την οποία ο ισραηλινός Τύπος έγραψε ότι σημειώθηκε εντονότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον Αμερικανό πρέσβη. Σύμφωνα με τον Ρότζερς, κατά τη συνάντηση ο Νετανιάχου με τον Ντάνιελ Σαπίρο συγκρούστηκαν, με τον πρώτο να επιτίθεται στον δεύτερο λέγοντάς του, λίγο πολύ, ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με το Ιράν και το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει πότε θα δεήσει να το πράξει.

Κατά τον Ρότζερς, πάντα, η ισραηλινή ηγεσία «έχει δίκιο» να είναι εκνευρισμένη καθώς η προεδρία Ομπάμα «δεν έχει θέσει σαφώς κόκκινες γραμμές απέναντι στο Ιράν και δείχνει σαφώς απρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από κυρώσεις». Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής υποστηρίζει ότι αν υπάρξει ξεκάθαρη θέση από την Ουάσιγκτον, τότε θα αντιμετωπιστεί η τωρινή ένταση στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.

Είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς ότι οι τωρινές δηλώσεις του Ρότζερς στα αμερικανικά ΜΜΕ δε σχετίζονται, κυρίως, με την προεκλογική προεδρική εκστρατεία εντός ΗΠΑ και κάποιου είδους προσπάθεια των ρεπουμπλικάνων να καρπωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υποστήριξη της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, ενός παράγοντα συχνά καθοριστικού για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τους βασικούς άξονες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Γεγονός πάντως είναι, ότι το εν λόγω περιστατικό αναφέρεται σχεδόν από το σύνολο του ισραηλινού Τύπου. Η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ το έχει διαψεύσει ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρκέστηκε, μετά και από τις δηλώσεις Ρότζερς, να επαναλάβει ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν σταθερή και βαθιά σχέση με το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ