Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μεγαλύτερη εμπλοκή της Βρετανίας στην επέμβαση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΦΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εντείνονται καθημερινά, με κάθε τρόπο, οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία. Την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας του στο πλευρό των αντικαθεστωτικών επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αυξηθεί η παροχή «μη στρατιωτικής» βοήθειας, στην οποία περιλαμβάνονται κυρίως μέσα επικοινωνίας, προσανατολισμού στο σκοτάδι, αλλά και εργαλεία και υλικά για την ανακατασκευή υποδομών, προς τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους «όπως ακριβώς πράττουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ». Οι δηλώσεις του Χέιγκ έρχονται μία μόλις μέρα μετά την επιβεβαίωση από γαλλική διπλωματική πηγή, που τήρησε την ανωνυμία της, ότι το Παρίσι αποστέλλει ήδη απευθείας βοήθεια σε πέντε πόλεις που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Χέιγκ, όπως και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φαμπιούς, έχουν επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της λήψης μέτρων άμεσης στήριξης των αντικαθεστωτικών, απαιτώντας την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, και έχουν, μαζί με τις ΗΠΑ, θέσει το ζήτημα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου σχετικές αποφάσεις έχουν μπλοκαριστεί από Ρωσία και Κίνα. Ταυτόχρονα, οι ιμπεριαλιστικές αυτές δυνάμεις που έχουν ταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς ασκούν μεγάλες πιέσεις και στην κατεύθυνση της διασφάλισης μιας στοιχειώδους ενότητας στους κόλπους των αντικαθεστωτικών οργανώσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί και η παρέμβασή τους. Εντούτοις, μέχρι στιγμής και παρά τις διάφορες σχετικές διακηρύξεις, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό λόγω του μεγάλου κατακερματισμού των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη Συρία, δήλωσε από τη Γενεύη ότι είχε «πολύ θετικές συζητήσεις» με τον Σύρο Πρόεδρο, ο οποίος δεσμεύτηκε, όπως είπε ο Μάουρερ, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο Μάουρερ είπε ότι επισκέφτηκε αρκετές περιοχές εκτός της πρωτεύουσας και δήλωσε συγκλονισμένος από τις διηγήσεις των πολιτών για τις σκληρότατες μάχες και συγκρούσεις που έζησαν αλλά και από το μέγεθος της καταστροφής που αντίκρισε. Τόνισε ότι για τον Ερυθρό Σταυρό το επίπεδο των συγκρούσεων έχει πλέον λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου και ότι η συριακή ηγεσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει και να συνεργαστεί σε κάθε δυνατότητα παροχής βοήθειας που δίνεται στην οργάνωση από τις συνθήκες της Γενεύης, αλλά και ότι ο Πρόεδρος Ασαντ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να μεταβούν αντιπροσωπείες του Ερυθρού Σταυρού στις φυλακές.

Βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό

Στο μεταξύ, σφοδρότατη έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, συγκλόνιζε, χτες το μεσημέρι, το τέμενος αλ Ρουκνίγια στο βόρειο προάστιο Ρουκνεντίν της Δαμασκού. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ κάνει λόγο για 6 νεκρούς, ανάμεσα τους και στρατιωτές, και πολλούς τραυματίες, ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη βόμβας σε συνοικία της Δαμασκού ανάμεσα στα κτίρια του υπουργείου Πληροφοριών και του υπουργείου Δικαιοσύνης που απέχουν 100 μέτρα μεταξύ τους, χωρίς να αναφερθούν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές. Αντικαθεστωτικές πηγές, που επικαλούνταν το αραβικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 45 σοροί στις νοτιοανατολικές συνοικίες της Δαμασκού, Ζαμάλκα και Κατάνα, όπου τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν σφοδρότατες συγκρούσεις. Οι συριακές αρχές δεν επιβεβαίωνουν την είδηση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ