Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΟΥΔΑΝ
Πιέσεις για μεθοριακή συμφωνία βορρά - νότου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η άρνηση του Σουδάν να αποδεχθεί μία συμφωνία για τον καθορισμό των κοινών συνόρων με το Νότιο Σουδάν θα μπορούσε να πυροδοτήσει άμεση σύρραξη, προειδοποίησε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, μετά από σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη αποδοχή εκ μέρους του Νοτίου Σουδάν ενός οδικού χάρτη για τον καθορισμό των κοινών συνόρων που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση και η άρνηση της σουδανικής κυβέρνησης στο Χαρτούμ να τον υιοθετήσει. Το γεγονός έκανε χτες την Αμερικανίδα πρέσβειρα να αμφισβητήσει τις πραγματικές προθέσεις της σουδανικής κυβέρνησης για επίλυση των διμερών διαφορών με το Νότιο Σουδάν, αλλά και για τη σοβαρότητα των προσπαθειών που υποτίθεται πως καταβάλλει για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή.

Το τελεσίγραφο του ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας μεθοριακής συμφωνίας μεταξύ Χαρτούμ και Τζούμπα (πρωτεύουσα Ν. Σουδάν) στις 2 Αυγούστου δεν εφαρμόστηκε και μεταφέρθηκε για τις 22 Σεπτέμβρη, οπότε οι δύο πλευρές υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για τα σύνορα, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για το μεγάλο ορυκτό πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ