Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ξεπούλημα με μακροχρόνιες μισθώσεις

Με μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες ετοιμάζεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει το ξεπούλημα «φιλέτων» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως το Κτήμα Τατοΐου και δεκάδες «βραχονησίδες».

Οσον αφορά στο Κτήμα Τατοΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραχώρησή του στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ η «αξιοποίησή» του θα γίνει με βάση μελέτη που είχε αναθέσει ο Οργανισμός Αθήνας και παραδόθηκε το καλοκαίρι. Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ξενοδοχείου (60 - 80 κλινών), πέντε χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, ταβέρνα, ζυθοπωλείο και δύο καφετέριες) και καταστημάτων με τοπικά προϊόντα, όλα σε υφιστάμενα (διατηρητέα) κτίρια και για όλα η εκμετάλλευση παραχωρείται με μακροχρόνιες μισθώσεις σε ιδιώτες. Επίσης, προβλέπει να ανατεθεί σε ιδιώτες η αναβίωση του αμπελώνα, του ελαιώνα και μέρους της κτηνοτροφικής παραγωγής. Τέλος, μία πηγή εσόδων θα μπορούσε να είναι η ενοικίαση ποδηλάτων, μόνιππων κ.λπ., καθώς και η δημιουργία ενός πυρήνα με «δασικά παιχνίδια», από ιδιωτικές εταιρείες που θα πληρώνουν ενοίκιο.

Οσον αφορά στις «βραχονησίδες», προβλέπεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα επιτρέπει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μακροχρόνια μίσθωσή τους για 40 - 50 χρόνια σε ιδιώτες, καθώς το ισχύον δε δίνει τέτοια δυνατότητα. Ηδη μέσα από μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση έχουν επιλεγεί δέκα ομάδες νησιών σε Σαρωνικό, Ευβοϊκό, Κυκλάδες, Αργολικό Κόλπο, Ιόνιο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, που θα μπορούσαν να δοθούν με τον τρόπο αυτό σε ενδιαφερόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες ή επιχειρηματικούς ομίλους. Το πρόγραμμα αφορά σε περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες έκτασης από 100 έως 3.100 στρέμματα.

Οπως φαίνεται και από τις περιπτώσεις αυτές η κυβέρνηση δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ