Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Κάτω τα χέρια από τα προνοιακά επιδόματα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ ενάντια στις περικοπές στα επιδόματα και με αίτημα τη διεύρυνσή τους
Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ ενάντια στις περικοπές στα επιδόματα και με αίτημα τη διεύρυνσή τους
Καμία αναφορά στο γεγονός ότι οι άγριες περικοπές στα προνοιακά και γενικότερα στα κοινωνικά επιδόματα είναι μια από τις κεντρικές επιλογές της ΕΕ, που υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, δεν περιείχε η σχετική Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, περιορίζοντας το πρόβλημα σε «ανεπάρκειες» της κυβέρνησης και σε «διάφορες στρεβλώσεις».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο πακέτο των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ τη μείωση των ήδη πενιχρών προνοιακών επιδομάτων στα επίπεδα του 2008 ή του 2009, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και των χρόνια πασχόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΑμεΑ, το 65% των αναπήρων παίρνει επίδομα ύψους 313 ευρώ το μήνα και με τη μείωση θα πάει στα 230 ευρώ! Οπως μάλιστα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα «με το συνολικό εισόδημα ή και την περιουσία των αποδεκτών».

Τα προνοιακά επιδόματα είναι άμεση ανάγκη να αυξηθούν και να δίνονται σε περισσότερους, αφού για την πλειοψηφία των ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, είναι ο μοναδικός πόρος για να ζήσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση και περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν κάποια βαριά ή χρόνια αναπηρία, που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, το κόστος της οποίας βαραίνει ολοένα και περισσότερο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η Επερώτηση δίνει την εντύπωση ότι το πρόβλημα με τα προνοιακά επιδόματα εμφανίζεται για πρώτη φορά από τις περικοπές της συγκυβέρνησης ή ότι οφείλεται σε διοικητικές ανεπάρκειες και στρεβλώσεις.

Παραγνωρίζεται, είπε, ότι η άγρια περικοπή των επιδομάτων είναι κεντρική επιλογή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ενώ απαντώντας στην κυβερνητική έκκληση για «διάλογο» πάνω στο θέμα, τόνισε ότι από τη στιγμή που ακολουθείται πιστά η πολιτική της ΕΕ, το μόνο που θα συζητηθεί είναι τι θα περικοπεί από τα ήδη ανεπαρκή επιδόματα.

Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι μόνο το 20% των βαριά αναπήρων παίρνουν επίδομα, ενώ εξωπραγματικές είναι οι εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας των αναπήρων, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι με τις βάρβαρες περικοπές που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, οι οικογένειες αδυνατούν να στηρίξουν τα ανάπηρα μέλη τους και την ίδια στιγμή τα ειδικά σχολεία, όχι μόνο υπολειτουργούν, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητούνται και τροφεία.

Σχετικά με τα «επιδόματα-μαϊμού», ξεκαθάρισε ότι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες και υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν αυτές που χορηγούσαν τέτοια επιδόματα για πελατειακούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ