Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στρατηγική επιλογή ο σφαγιασμός των συντάξεων

Η βασική σύνταξη πρέπει να αποτελεί επίδομα για την ακραία φτώχεια, σημειώνει ο επίτροπος Ο. Ρεν

Τη στρατηγική της ΕΕ για μετατροπή των συντάξεων σε άθλια προνοιακά επιδόματα, επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Ο. Ρεν, προσφέροντας ταυτόχρονα στήριξη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, όπως η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επίτροπος υπερασπίζεται την αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχυριζόμενος μάλιστα προκλητικά ότι αυτή «απλούστευσε το κατακερματισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενίσχυσε τη διαφάνεια και δικαιοσύνη με τη δημιουργία στενότερου δεσμού μεταξύ των καταβαλλόμενων εισφορών και των λαμβανόμενων συνταξιοδοτικών παροχών, μετέθεσε την ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσε τη γενναιοδωρία των παροχών».

Ταυτόχρονα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι όλες οι συντάξεις πρέπει να κατέβουν στα επίπεδα των βασικών συντάξεων, δηλαδή στα επίπεδα των 480 ευρώ και κάτω, επειδή -όπως θρασύτατα υποστηρίζει- στόχος αυτών των συντάξεων είναι να «αντιμετωπίζουν την πλέον ακραία ένδεια»(!).

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης, όσον αφορά την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών, αμβλύνεται με την καθιέρωση των βασικών συντάξεων που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πλέον ακραία ένδεια μεταξύ των συνταξιούχων». Επί της ουσίας, η Κομισιόν αναπαράγει τη στρατηγική κατεύθυνση για συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων, με βασική σύνταξη - επίδομα, επαγγελματικά (ανταποδοτικά) ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορεί κάποιος στοιχειωδώς να επιβιώνει, αν ποτέ τερματίσει τον εργασιακό του βίο.

Στην ίδια δήλωση, ο Ο. Ρεν ενθαρρύνει τη συνέχιση του σφαγιασμού των σχετικά ψηλότερων κύριων και επικουρικών, όπως ακριβώς προβλέπεται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Υποδεικνύει ακόμα ευθέως την περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υποστηρίζοντας ότι «θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων».

Γενικότερα, ο Ο. Ρεν επαληθεύει ότι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για λογαριασμό της πλουτοκρατίας είναι η διαρκής επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, αφού όπως λέει, «όταν εξετάζονται περαιτέρω αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλει να στηρίζεται σε οικονομικώς βιώσιμη βάση, ώστε να παρέχει στους συνταξιούχους επαρκείς και εξασφαλισμένες συντάξεις μακροπρόθεσμα».

Συνολικά η απάντηση του Ο. Ρεν εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε τη σχετική Ερώτηση, για το ρόλο του στον εξωραϊσμό της αντιδραστικής ΕΕ. Πολύ περισσότερο που ο ερωτών ευρωβουλευτής, Ν. Χουντής, υπερασπίζεται με την Ερώτησή του το αντιδραστικό πλαίσιο με το οποίο συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να μάθει τη θέση της Κομισιόν αναφορικά με «την υπόσχεση της κυβέρνησης για αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα, που ρητά αναφέρονταν στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης των κομμάτων της συγκυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ