Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Στα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης ωθούνται οι ασθενείς

Τα αλληλένδετα προβλήματα ασφαλισμένων και φυσικοθεραπευτών αναδείχθηκαν προχτές κατά τη συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας.

Η ανεργία στον κλάδο προσεγγίζει το 30%, με πάνω 800 εργαστήρια φυσικοθεραπείας να έχουν κλείσει τα τελευταία 2 χρόνια και με τις μειώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν και πολλά ακόμη με λουκέτο. Κατά μέσο όρο στον κάθε φυσικοθεραπευτή ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 40.000 - 50.000 ευρώ, και ταυτόχρονα οι ασθενείς σπρώχνονται προς τα μεγάλα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, όπου το κόστος είναι πολύ υψηλό. Στο εργαστήριό του ο φυσικοθεραπευτής αμείβεται με 20 ευρώ μικτά την επίσκεψη, ενώ τα νοσήλια που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στα μεγάλα Κέντρα Αποκατάστασης είναι 70 ευρώ την επίσκεψη. Υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι φυσικοθεραπευτές που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, σε άλλους γίνονται εξώσεις γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και τα πάγια έξοδα. Οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στερούν από πολλούς τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες. Είναι ενδεικτικό πως σε περιπτώσεις χρόνιων περιστατικών ο Οργανισμός δικαιολογεί μόλις 24 συνεδρίες!

Την ίδια ώρα συρρικνώνονται οι αντίστοιχες δομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι Οργανισμοί των νοσοκομείων περιλαμβάνουν πολλές κενές θέσεις φυσικοθεραπευτών, οι οποίες με τους νέους Οργανισμούς καταργούνται (σ.σ. Γενικό Κρατικό) και συρρικνώνονται τα κρεβάτια φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» ο νέος Οργανισμός καταργεί τη φυσιατρική κλινική και οι ασθενείς πρέπει να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, οι φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές Υγείας δεν εντάσσονται στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ούτε παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρότι έρχονται σε επαφή με λοιμώξεις, μικρόβια, σηκώνουν βάρη κλπ.

  • Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (ΑΣΥΦ) διαδηλώνει μαζί με τους αγωνιζόμενους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους αύριο Σάββατο στην πλ. Εθνικής Αντίστασης και καλεί με ανακοίνωσή της κάθε συνάδελφο να διεκδικήσει άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς, ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες, σε φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιούς και υγειονομικούς. Μαζικές προσλήψεις φυσικοθεραπευτών σε Υγεία - Πρόνοια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με ένταξη σε αυτό όλων των φυσικοθεραπευτών. Καλεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο και τους κατά τόπους συλλόγους να προκηρύξουν Γενική Απεργία και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ