Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Χωρίς βιβλιάρια Υγείας μετά το Νοέμβρη

Σταματούν οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απ' το ΙΚΑ - όπως ίσχυε μέχρι τώρα - και μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ

Από κινητοποίηση συνταξιούχων
Από κινητοποίηση συνταξιούχων
Την αίσθηση ότι απ' την 1η Νοέμβρη 2012 θα μείνουν ξεκρέμαστοι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους έχουν οι 260.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μετά την έκδοση της εγκυκλίου του ΙΚΑ, με την οποία γίνεται «διακοπή χορήγησης παροχών κλάδου Ασθένειας (σε είδος και σε χρήμα) στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ».

Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ (δηλαδή του πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) που συνταξιοτήθηκαν μέχρι και την 31/12/2011, είχαν, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απ' τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ. Για το λόγο αυτό, ο ΟΑΕΕ παρακρατούσε απ' τις καταβαλλόμενες συντάξεις εισφορά 10% (4% σε βάρος του συνταξιούχου και 6% σε βάρος του ασφαλιστικού φορέα) και την απέδιδε στο ΙΚΑ. Από 1/1/2012 το 10% αποδίδεται πλέον από τον ΟΑΕΕ στον ΕΟΠΥΥ.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3996/2011 με «ρυθμίσεις θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης» το ΙΚΑ εξέδωσε την εγκύκλιο 58 του ΙΚΑ (5.9.2012) που προβλέπει τα εξής:

  • Το ΙΚΑ δε θα καταβάλλει έξοδα κηδείας για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που απεβίωσαν από 1/1/2012 και εφεξής. Σε περίπτωση αιτήματος για καταβολή εξόδων κηδείας σε συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που απεβίωσαν από την παραπάνω ημερομηνία και μετά, θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι ότι η χορήγηση της δαπάνης ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΕ και στη συνέχεια θα απευθύνονται στο Τμήμα Μητρώου του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την ακύρωση.
  • Ακυρώνεται η υπάρχουσα ασφαλιστική ικανότητα.
  • Ακυρώνεται το βιβλιάριο Υγείας του συνταξιούχου με τη διαγραφή του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στη συνέχεια, θα τίθεται η ένδειξη «ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΑΕΕ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».
  • Το ΙΚΑ θα αναζητήσει απ' τον ΟΑΕΕ τις δαπάνες κηδείας που έγιναν απ' την 1.1.2012.

Ως καταληκτική ημερομηνία των παραπάνω ρυθμίσεων τίθεται η 31 Οκτωβρίου 2012.

Δηλαδή, μετά την ημερομηνία αυτή, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ θα μείνουν χωρίς βιβλιάρια Υγείας, καθώς το ταμείο τους δεν έχει τις υποδομές για την έκδοση, ούτε το απαραίτητο προσωπικό για να τους εξυπηρετήσει. Μάλιστα, θα ταλαιπωρούνται διπλά, καθώς για τις παροχές σε είδος (όπως έξοδα κηδείας ή γυαλιά) θα προσέρχονται στον ΟΑΕΕ, ενώ για τις παροχές σε χρήμα (όπως εξετάσεις) θα προσέρχονται στον ΕΟΠΥΥ.

Η σπουδή του ΙΚΑ να «αλαφρώσει» απ' τους συνταξιούχους τον ΟΑΕΕ για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί ένα ακόμα τεκμήριο για την κατάργηση των πολύτιμων υποδομών Υγείας του Ιδρύματος και την «αγορά αυτών των υπηρεσιών», μέσω του ΕΟΠΥΥ, κυρίως απ' τον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ