Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρύθμιση στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθεί η συγκυβέρνηση αναδεικνύει ξεκάθαρα η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λεγόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και ολοκληρώνεται σήμερα.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χορηγώντας ζεστό χρήμα (50 δισ.) και ταυτόχρονα, ενδεικτικό του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής, δε λαμβάνει καμία μέριμνα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ και ΤΕΙ ή των φυσικών προσώπων όπως είναι οι αποταμιευτές ομολογιούχοι.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, αναδεικνύει και την αγωνία της συγκυβέρνησης για το βάθεμα της κρίσης και για αυτό ακριβώς το λόγο επεκτείνει από τρία σε πέντε χρόνια την περίοδο εξυγίανσης των τραπεζών και δίνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, δείχνει την πρόθεσή της να επιταχύνει τις διαδικασίες συγχώνευσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι σε συνθήκες βαθέματος και επέκτασης της καπιταλιστικής κρίσης κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση όπως προκύπτει και από το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. και φανερώνεται η στοχοπροσήλωση της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση των επιλογών της άρχουσας τάξης και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η όξυνση των αντιθέσεων και οι προσωρινοί συμβιβασμοί σε επίπεδο ΕΕ καταδεικνύουν τα όρια της αστικής διαχείρισης της κρίσης αλλά και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα κάθε μείγματος διαχείρισης.

Η όξυνση, είπε, της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική για το λαό, αφού οι εναλλακτικές του προτάσεις αναδεικνύονται καθημερινά αδιέξοδες και δεν αμφισβητούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της επίθεσης.

Στην αρχή της συνεδρίασης η τρικομματική συμμαχία των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ απέρριψε αίτημα αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκε για την προσθήκη στο νομοσχέδιο διάταξης που τροποποιούσε την ήδη ψηφισμένη απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης ΖΗΜΕΝΣ που έβαζε ταφόπλακα στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής πολυεθνικής. Ενώ η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι τίθεται σε ισχύ 45 μέρες μετά την ψήφισή της, η χτεσινή προσθήκη αναφέρει ότι η συμφωνία τίθεται σε ισχύ μόλις υπογραφεί από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ