Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑNΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Σε ιδιώτες το 100%

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Ακόμα και το σύνολο των μετοχών του Δημοσίου στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ετοιμάζεται να ξεπουλήσει η κυβέρνηση προχωρώντας στην εκ νέου ιδιωτικοποίησή της, μετά από αντίστοιχη διαδικασία το 2000 - 2010. Αυτό προέκυψε από απάντηση που έδωσε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Π. Καράμπελας, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδη.

Οπως είπε ο υφυπουργός, η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ αποτελεί νομική υποχρέωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου, στο οποίο προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτες ακόμα και του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο. Κατά τον Π. Καράμπελα, η ΕΛΒΟ έχει διαρθρωτικά προβλήματα επειδή λειτουργούσε με ...κρατικοδίαιτη νοοτροπία χωρίς επενδύσεις και εκσυγχρονισμό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει υπέρογκα χρέη και να μην μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο τη λειτουργία της.

Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η ΕΛΒΟ είναι μια βιομηχανία σύγχρονη με δυνατότητα συναρμολόγησης παντός τύπου οχημάτων, πολιτικών και στρατιωτικών φορτηγών καθώς και τεθωρακισμένων για το στρατό.

Υπενθύμισε ότι προηγήθηκε ιδιωτικοποίησή της την περίοδο 2000 - 2010, επιλογή που οδήγησε στη συρρίκνωσή της, αφού οι εργαζόμενοι από 1.200 μειώθηκαν στους 390.

Πρόκειται, είπε, για μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, με σύγχρονο εξοπλισμό και τόνισε ότι οι ζημιογόνες χρήσεις που ανέφερε ο υφυπουργός αφορούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ηνία της από την πρώτη ιδιωτικοποίηση είχε ο όμιλος Μυτιληναίου, που αποχώρησε το 2010.

Αντί, είπε στον υφυπουργό, να παραθέτετε στυγνούς αριθμούς πηγαίνετε στην ΕΛΒΟ να δείτε ότι υπολειτουργεί και σκουριάζουν μηχανές υψηλής τεχνολογίας που έχουν πληρωθεί από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, τη στιγμή που η ΕΛΒΟ είναι η μόνη επιχείρηση που υποστηρίζει με ανταλλακτικά τον ελληνικό στρατό.

Καλούμε, κατέληξε, τους εργαζόμενους, όλη την εργατική τάξη να αντισταθούν και να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ για ριζικές αλλαγές, για μια ΕΛΒΟ πλήρως δημόσια που μαζί με τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες θα αποτελεί τον πυρήνα μιας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας κάτω από μια άλλη διακυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ