Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο σκηνογράφος Ν. Γεωργιάδης

Ο διαπρεπής στο εξωτερικό σκηνογράφος-ενδυματολόγος και ζωγράφος Νίκος Γεωργιάδης πέθανε το Σάββατο, στο Λονδίνο, όπου διέμενε. Ο Νίκος Γεωργιάδης, γεννημένος το 1925 στην Αθήνα, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακά στην Αμερική. Τον κέρδισαν, όμως, η ζωγραφική και η σκηνογραφία, που σπούδασε στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε από το 1953. Σύντομα διακρίθηκε στο χώρο της σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα, όπως οι Κένεθ Μακ Μίλαν, Νουρέγιεφ κ.ά. Εργάστηκε κυρίως στην όπερα και το μπαλέτο, λ.χ., στη Βασιλική Οπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, σε όπερες του Βερολίνου, της Βιέννης, του Παρισιού κ.ά.

Το ελληνικό κοινό τον γνώρισε μόλις το 1976, όταν συνεργάστηκε με τη Λυρική στην «Αννα Μπολένα», στο Ηρώδειο. Ακολούθησε η συνεργασία του με την Κάτια Δανδουλάκη στις παραστάσεις «Οπως με θέλεις» του Πιραντέλο και «Ανατόλ» του Σίντσλερ. Με τον ΜιχάληΚακογιάννη συνεργάστηκε στην ταινία «Τρωάδες» και στην όπερα του Μότσαρτ «Η μεγαλοψυχία του Τίτου». Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίνω Βολανάκη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, κ.α.

Το 1992 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Βασίλη Νικολαΐδη, στη Λυρική, στις παραστάσεις «Αντριάνα Λεκουβρέρ (1992) και «Αννα Μπολένα» (2000) και στο Μέγαρο στην «Τραβιάτα» (1995) και «Αντιγόνη» του Θεοδωράκη (1999). Φέτος το καλοκαίρι επρόκειτο να ξανασυνεργαστεί με τον Βασίλη Νικολαΐδη, στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, για το Ηρώδειο. Παράσταση για την οποία είχε ήδη ετοιμάσει μακέτες και σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ