Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται ο αντιδραστικός θεσμός των ευρωκομμάτων

Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες νέες ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τους

Νέες ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς χρηματοδότησης των λεγόμενων Ευρωπαϊκών κομμάτων και των πολιτικών τους ιδρυμάτων, υιοθέτησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να ενισχύσει τον αντιδραστικό θεσμό. Τα ευρωπαϊκά κόμματα είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν την πολιτική και ιδεολογία της αστικής τάξης, να στηρίζουν την ΕΕ και να ενσωματώνουν τις εργατικές - λαϊκές μάζες στην πολιτική, στους στόχους και τις επιδιώξεις της, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές.

Αναγνωρίζουν στην ΕΕ το απόλυτο δικαίωμα να πιστοποιεί τη «νομιμότητά» τους και τη συμμόρφωσή τους με τις ευρωενωσιακές αξίες και τις ιδεολογικοπολιτικές της κατευθύνσεις. Ετσι, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο το πολιτικό πρόγραμμα και το καταστατικό τους για έλεγχο, καθώς και κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους, αλλιώς η χρηματοδότησή τους διακόπτεται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει για το 2012, 31 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ευρωκομμάτων.

Με το πρόσχημα της «διαφάνειας», επιβάλλεται η δημοσίευση των ονομάτων όσων συνεισφέρουν οικονομικά, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για δημιουργία κρατικοδίαιτων και εξαρτημένων από τον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό κομμάτων, αφού απαγορεύονται οι λεγόμενοι «ίδιοι πόροι», δηλαδή εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης, να ξεπερνάνε το 40% του προϋπολογισμού τους.

Οι προβλέψεις αυτές έχουν ανοίξει ήδη το δρόμο για τη λήψη παρόμοιων μέτρων σε εθνικό επίπεδο, σε βάρος των επαναστατικών κομμάτων και στη χώρα μας, σε βάρος του ΚΚΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν υιοθέτησε χτες έκθεση με την οποία προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού και φορολογικού καθεστώτος για τα ευρωπαϊκά κόμματα και τα πολιτικά ιδρύματά τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων η έκθεση προβλέπει την οργανωτική σύγκλιση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, κοινό πολιτικό, νομικό και φορολογικό καθεστώς, βάσει του δικαίου της ΕΕ, αύξηση του σημερινού ανώτατου ορίου των 12.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ για δωρεές κατ' έτος ανά δωρητή, σε συνδυασμό με την απαίτηση για αποκάλυψη της ταυτότητας των δωρητών για ποσά άνω των 1.000 ευρώ ανά έτος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ