Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ
Σκληρά μέτρα ασφαλείας και νέες βίαιες διαδηλώσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες για την προβοκατόρικη αντιισλαμική ταινία (εδώ στην Ινδονησία)
Συνεχίστηκαν και χτες οι διαμαρτυρίες για την προβοκατόρικη αντιισλαμική ταινία (εδώ στην Ινδονησία)
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε μια σειρά από πρωτεύουσες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών όπου αναμένονταν, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής, διαμαρτυρίες για την προσβλητική ταινία για τον Μωάμεθ. Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα και στο Παρίσι αλλά και στη Νέα Υόρκη όπου εμφανίστηκε και νέα προσβλητική για το ισλάμ προβοκατόρικη διαφήμιση, που πλήρωσε, για να τοποθετηθεί σε μπάνερ στο μετρό της πόλης, «συντηρητική ακτιβίστρια» γνωστή για τις αντι-μουσουλμανικές της θέσεις. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, βίαια επεισόδια σημειώνονταν στο Πακιστάν, όπου χτες είχε κηρυχθεί αργία σε ένδειξη «πίστης προς τον Προφήτη», πολλές πόλεις σείονταν από μαζικές διαδηλώσεις οργής που είχαν ως κύριο στόχο τις ΗΠΑ.

Τα σκληρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στην Πεσαβάρ, όπου δυνάμεις καταστολής και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μετά την πυρπόληση δύο κινηματογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες και να σκοτωθεί ο οδηγός ενός τηλεοπτικού συνεργείου όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν το πλήθος. Διαμαρτυρίες εκδηλώθηκαν και σε άλλες πόλεις σε Ραβαλπίντι, Λαχώρη, Καράτσι με το συνολικό αριθμό των νεκρών μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές να φτάνει τους 13.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή σε βάρος της, η αμερικανική ηγεσία πλήρωσε για την παρουσίαση τηλεοπτικού μηνύματος από τα πακιστανικά δίκτυα στα οποία εμφανίζεται τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα όσο και η υπουργός Εξωτερικών Κλίντον να καταδικάζουν το περιεχόμενο της προσβλητικής ταινίας, να δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και να δεσμεύονται για το σεβασμό όλων των θρησκειών.

Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ενώ στην Αίγυπτο οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει κλοιό έξω από την αμερικανική και άλλες δυτικές πρεσβείες ενώ πραγματοποιούν διαρκείς περιπολίες. Στην Τυνησία, ο ηγέτης του κυβερνώντος μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος «Ενάχντα», Ρασίντ Γκανούσι, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά των ακραίων ισλαμιστών - σαλαφιστών - που προκάλεσαν βίαια επεισόδια την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την ταινία για τον Μωάμεθ. Ο Γκανούσι προειδοποίησε ότι θα ασκηθεί η «μέγιστη καταστολή σε όλους όσοι για να επιβάλουν την άποψή τους παραβιάζουν την ελευθερία των υπολοίπων και διαταράσσουν την τάξη», απαντώντας εμμέσως στη σφοδρή κριτική που δέχεται το κόμμα του ότι δεν «απάντησε ικανοποιητικά» στις βίαιες προκλήσεις των σαλαφιστών, που δηλώνουν ότι ανήκουν στην οργάνωση «Ανσάρ αλ Σαρία».

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση, που, στη Λιβύη, θεωρείται από τοπικούς παράγοντες υπεύθυνη για τη δολοφονική επίθεση της περασμένης Τρίτης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη. Στην πόλη είχαν ληφθεί από το βράδυ της Πέμπτης έκτακτα μέτρα ασφαλείας καθώς για χτες προγραμματίζονταν δύο διαδηλώσεις, η μία από οργανώσεις που καταδικάζουν τη βία και την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο και η άλλη από υποστηρικτές της «Ανσάρ αλ Σαρία».

Εκτακτα μέτρα και στη Γαλλία

Στη Γαλλία, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας καθώς δεν αποκλείεται να γίνει απόπειρα πραγματοποίησης διαδήλωσης με αφορμή τόσο την προσβλητική για τον Μωάμεθ ταινία όσο πολύ περισσότερο τις γελοιογραφίες που δημοσίευσε και συνεχίζει να δημοσιεύει για το όλο θέμα το σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό». Χτες, σε όλα τα τεμένη της χώρας έγιναν κηρύγματα κατά των βίαιων αντιδράσεων, ενώ το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο καταδίκασε τις προκλήσεις σε βάρος των μουσουλμάνων, αλλά και την οποιαδήποτε βίαιη διαμαρτυρία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νέο «πονοκέφαλο» προκαλεί στην αμερικανική ηγεσία η ανάρτηση στο μετρό της Νέας Υόρκης πληρωμένης διαφήμισης όπου το ισλάμ παρομοιάζεται με βαρβαρότητα και καλούνται όλοι «όταν γίνεται πόλεμος μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων και βαρβάρων να υποστηρίζονται οι πολιτισμένοι» με την κατάληξη ότι αυτό σημαίνει να υποστηριχθεί το Ισραήλ! Πίσω από τη διαφήμιση βρίσκεται η Πάμελα Γκέλερ, που ηγήθηκε των αντιδράσεων για τη μη ανέγερση τεμένους κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι και η οποία, επικαλούμενη την «ελευθερία έκφρασης», έχει επανειλημμένως προχωρήσει σε ανάλογες προβοκάτσιες. Πριν τη Νέα Υόρκη, ανάλογου περιεχομένου διαφημίσεις είχαν αναρτηθεί επί πληρωμή σε λεωφορεία του Σαν Φραντσίσκο, από όπου τις απομάκρυναν ή ζωγράφισαν οργανώσεις κατά του θρησκευτικού μίσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ