Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ξεκίνησε η τριμερής Συνάντηση στη Λευκωσία

Πλούσιο το χτεσινό πρόγραμμα. Ημερίδα σήμερα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο στη Λευκωσία οι εκδηλώσεις της τριμερούς Συνάντησης κινημάτων ειρήνης από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Μετά τη Μυτιλήνη και την Κωνσταντινούπολη, φέτος τη σκυτάλη των συναντήσεων πήρε η μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου, η Λευκωσία. Τη Συνάντηση φιλοξενεί το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στο πλαίσιο του χτεσινού προγράμματος, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. έξω από τη Βρετανική Υπατη Αρμοστεία, με αίτημα την απομάκρυνση των βάσεων. Ακολούθησε μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Στ. Στεφάνου, στο δημόσιο κήπο Λευκωσίας.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρός της Ν. Ζώκας, ο οποίος εξέφρασε την «αλληλεγγύη στον αγώνα για μία Κύπρο ανεξάρτητη, με μία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, ομόσπονδη, δικοινοτική και διζωνική, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, απαλλαγμένη από τις ξένες στρατιωτικές βάσεις και τα στρατεύματα, από "εγγυητές" και "προστάτες"».

Σε άλλο σημείο τόνισε: «Ειδικά σήμερα, που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στη γειτονιά μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Συμβούλιο Ειρήνης της Συρίας και στο συριακό λαό που είναι ο μόνος και κυρίαρχος να αποφασίσει για τις τύχες και το μέλλον του».

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΣΕ απηύθυνε ο εκτελεστικός γραμματέας του Ηρ. Τσαβδαρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέδειξε το γεγονός ότι η Βρετανία «διατηρεί και αξιοποιεί και στρατιωτικές εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών και αεροδρόμιο για την πολεμική της αεροπορία αλλά και για τους σκοπούς και στόχους του ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χαιρετίσαμε και στηρίζουμε την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να εναντιωθεί στην ένταξη της Κύπρου στο "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη", που αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ και θα ενέπλεκε την Κύπρο καθαρά στους σχεδιασμούς της πολεμικής μηχανής του ιμπεριαλισμού».

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας τις εκδηλώσεις χαιρέτισε ο Α. Γκιλέρ, ο οποίος τόνισε ότι «στον κυπριακό λαό, υπάρχει η βούληση να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα παράδειγμα της αδελφοσύνης. Η ίδια βούληση υπάρχει και στις φιλειρηνικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γ. Σκορδής, αναφέρθηκε στη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα αυτών των συναντήσεων που «αποδεικνύουν πως ειδικά σήμερα, οι ειρηνιστές στον κόσμο δεν αρκεί απλά να θέλουν, αλλά πρέπει και να αγωνίζονται για την επίτευξη της Ειρήνης».

Το πρόγραμμα της συνάντησης για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Σάββατο 22/9

-- 10 π.μ.: Ημερίδα στην αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ο αγώνας των λαών για ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Εισηγητές θα είναι από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το Συριακό Συμβούλιο Ειρήνης και την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Αύριο, Κυριακή 23/9

-- 9 π.μ.: Η τριμερής συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης στα γραφεία της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών στη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ