Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
«Σπατάλη» στον καπιταλισμό οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Από την παρουσίαση της Επερώτησης του Κόμματος

Παρουσιάζοντας την Επερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει μια συστηματική προώθηση μέτρων με τα οποία εμπορευματοποιείται ο δημόσιος τομέας της Υγείας και της Πρόνοιας, ενισχύεται η επιχειρηματική του δράση, όπως ενισχύεται και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

Σήμερα, είπε, αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης για να επιταχυνθούν όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιάσει αρκετά χρόνια πριν, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ακόμα. Ενα μέρος των μέτρων αυτών, έχει ήδη εφαρμοστεί στις χώρες τις ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Στην κυριολεξία, τόνισε, δημιουργούνται οι όροι που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο ανθρώπους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα και θεραπείες.

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Σημειώστε πως ένα μεγάλο μέρος των σημερινών νέων από τις λαϊκές οικογένειες οδηγούνται στην πρόωρη φθορά της υγείας τους ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης όλων των όρων ζωής τους και τη σχεδόν πλήρη έλλειψη δημόσιων μονάδων με υπηρεσίες πρόληψης.

Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην Υγεία και στο Φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων -όπως και της σημερινής- προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή η εξασφάλιση της διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας με τη λήξη της κρίσης στην περίοδο της ανάκαμψης».

Ασυμβίβαστα Υγεία και επιχειρήσεις

Ο εισηγητής τόνισε ότι ενώ οι ανάγκες του λαού σε δημόσιες και πραγματικά δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών διευρύνονται, οι αντίστοιχες παροχές μειώνονται και καλούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους.

Αποδεικνύεται, είπε, ότι το καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο είναι ασύμβατα μεταξύ τους και ότι η προπαγάνδα όλων των κυβερνήσεων για «νοικοκύρεμα», περιορισμό της «σπατάλης», «εξορθολογισμό των δαπανών», στοχεύει στην ενοχοποίηση κάθε λαϊκού δικαιώματος και ανάγκης στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.

«Ετσι θεωρείται σπατάλη και πολυτέλεια να έχει ο συνταξιούχος, η μητέρα, το παιδί γιατρούς, εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες, σε δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία κοντά στον τόπο της κατοικίας τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με το νέο πακέτο άγριων περικοπών, συνέχισε, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα, θα επιδεινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι με τα μέτρα - κόλαση που πάρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σφαγιάζονται κυριολεκτικά οι δημόσιες δαπάνες Υγείας που θα πέσουν στο 4,5% από το 6% το 2009, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών Υγείας του ΟΟΣΑ είναι στο 6,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2010. Την ίδια στιγμή, είπε, φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές μονάδες και αυξάνεται κατακόρυφα η επιχειρηματική δράση στον τομέα της Υγείας.

Συμφέρον του λαού να αντεπιτεθεί

Απέναντι, κατέληξε, σε αυτήν την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, «το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και τονίζει την ανάγκη να αντιστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Το μόνο που τους περιμένει είναι μόνιμη εξαθλίωση, υπονόμευση της υγείας και της ζωής τους με την όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε από τον επιχειρηματικό δημόσιο τομέα που αναπτύσσεται, ούτε από τα διάφορα δίκτυα δήθεν φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης τα οποία στήνονται σχεδιασμένα για να διαχειριστούν τη φτώχεια, να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη του, με παροχή υπηρεσιών για εξαθλιωμένους και στόχο την ενσωμάτωση των κοινωνικών αντιδράσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένα τα ελλείμματα και τις περικοπές (2012-11-17 00:00:00.0)
Θα πεθαίνει κόσμος στα σκαλιά των νοσοκομείων! (2012-09-22 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση νομοθετεί για τους εμπόρους της Υγείας (2012-03-01 00:00:00.0)
Θέλουμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας (2010-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ