Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλουμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας

Την ανάγκη να δυναμώσουν οι συντονισμένοι λαϊκοί αγώνες για το κρίσιμο ζήτημα της Υγείας ανέδειξε η προχτεσινή απεργία

«Στόχος των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία - Πρόνοια, των θανατηφόρων μέτρων ΕΕ - κεφαλαίου - κυβέρνησης, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ και των κάθε λογής ευρωλάγνων, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, μέσα από την παροχή ακριβοπληρωμένων υπηρεσιών και το ξεζούμισμα των μαχόμενων υγειονομικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», επισήμανε από το βήμα ο Ηλίας Σιώρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας, αναδεικνύοντας ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για κάθε λαϊκή οικογένεια.

«Αναγκάζουν τα λαϊκά στρώματα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», αφού τα τελευταία 15 χρόνια εκτίναξαν τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στις υψηλότερες του κόσμου. Και συνέχισε: «Ο ΟΠΑΔ αναγκάζει, με γελοία προσχήματα, εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους να πληρώνουν εξετάσεις που δικαιούνται», επισήμανε και τόνισε: «Πώς γίνεται σε καιρό κρίσης να ανοίγουν νέα ιδιωτική κλινική στο Φάληρο οι επιχειρηματίες του "Ερρίκος Ντινάν";»...

«Το κεφάλαιο», σημείωσε σε άλλο σημείο, «ξεδιπλώνει, με τη βοήθεια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ, τη δραστηριότητά του, επεκτείνεται παντού - στις μεταμοσχεύσεις, στη γενετική, στη ρομποτική χειρουργική - τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη 25.000 νοσηλευτών, 5.000 γιατρών, τη στιγμή που ο εξοπλισμός τους είναι απαρχαιωμένος και οι εργολάβοι χοροπηδάνε πάνω στις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες».

«Ετοιμάζουν τα περίφημα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και την κάρτα υγείας για να περικόψουν κι άλλο τις απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις του γιατρού και ό,τι είναι εκτός πρωτοκόλλου θα το πληρώνει ο ασθενής. Ενώ, με την κάρτα υγείας θα βάλουν και πλαφόν επισκέψεων στις υγειονομικές υπηρεσίες. Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους;». Και τόνισε: «Η επιστημονική και υγειονομική κοινότητα δε θα μείνει αδρανής»!

Για να τονίσει: «Μετά το 1992, μετά το Μάαστριχτ, που πολλοί ορκίστηκαν και ευλόγησαν, πριμοδότησαν με απροκάλυπτο τρόπο την εμπορευματοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το 1988, ο τζίρος ιδιωτικών κλινικών, μαιευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων - περίπου 300 επιχειρήσεων - ήταν 574 εκατομμύρια ευρώ. Και, το 2008, με επίσημα στοιχεία της ICAP, έφτασε τα 1,985 δισεκατομμύρια ευρώ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 13,5%. Ποιος τους πριμοδότησε;»...

«Αν μιλήσουμε και για το φάρμακο», σημείωσε ο Ηλ. Σιώρας, «θα δούμε ότι στα 100 ευρώ λιανικής πώλησης το 63% - 85% πάει στο βιομήχανο, να πληρώσει, λέει, την έρευνα. Ποια έρευνα; Για τα φασόν και τις παλιές πατέντες που παράγει; Πού είναι το κρατικό, το ασφαλές, το φτηνό φάρμακο; Το διεκδίκησαν όσοι μιλάνε δήθεν στο όνομα της δωρεάν υγείας;».

Και τόνισε: «Θα φέρουνε, λένε, και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Το σχέδιό τους είναι να δώσουν τα 70 μικρότερα νοσοκομεία, τα 200 κέντρα υγείας αγροτικών περιοχών και τα 400 πολυϊατρεία του ΙΚΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μην έχει η κυβέρνηση των πλουτοκρατών καμιά ευθύνη. Να φορτωθεί το κόστος λειτουργίας, ο ίδιος ο λαός, μέσα από τοπικούς φόρους. Πτωχοκομεία θα γίνουν! Οδηγούν, μέσω του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, την Υγεία στον Προκρούστη. Και θα καλούν μετά τις ΜΚΟ, τους "φιλεύσπλαχνους" πλουσίους κα το ...ίδρυμα της βασιλομήτορος, να ενισχύσουν τη μιζέρια».

Για να καταλήξει: «Ενιαία, μυριόστομα, καθημερινά, διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, να καταργηθεί η εισφορά των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ