Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Φορτώνουν τα βάρη στις πλάτες υπαλλήλων και συνταξιούχων

Στα σκαριά βρίσκεται νομοσχέδιο που αναθέτει στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου την περίθαλψη πρώην ασφαλισμένων σε εταιρείες που πτώχευσαν

Δεν έφτασε που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού οδηγούν, με τη συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, στα «δόντια» των ασφαλιστικών εταιρειών όλο και περισσότερες οικογένειες, τώρα που ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες «βάρεσαν κανόνι» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να φορτώσει τα ασφαλιστήρια ζωής στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κυκλοφορεί ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι στις ιδιωτικές εταιρείες που χρεοκόπησαν τελευταία και οι οποίοι «διαθέτουν νοσοκομειακό συμβόλαιο ή νοσοκομειακό προσάρτημα συμβολαίου Ασφάλισης Ζωής δύνανται με αίτησή τους να υπαχθούν στη νοσοκομειακή ασφάλιση του ΟΠΑΔ, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση». Σε άλλο σημείο του σχεδίου, επισημαίνεται ότι «...όσοι διαθέτουν συμβόλαια Ασφάλισης Ζωής και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον φορέα κοινωνικής ασφάλισης δύνανται με αίτησή τους να υπαχθούν στην υγειονομική περίθαλψη του ΟΠΑΔ, ανάλογα με το ειδικό περιεχόμενο του συμβολαίου τους και μέχρι το χρόνο λήξης αυτού, καταβάλλοντες το προβλεπόμενο από το συμβόλαιο ασφάλιστρο».

Δηλαδή εκεί που οι ασφαλιστικές εταιρείες τάζανε σε όσους πλήρωναν ασφάλιστρα με το παραπάνω για «πρώτες θέσεις στα καλύτερα νοσοκομεία», τώρα τους στέλνουν στις πλάτες των ασφαλισμένων του Δημοσίου, με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες και την αδυναμία κάλυψης της φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ο ΟΠΑΔ δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φαρμακοποιούς.

Την ύπαρξη σχεδίου νόμου «Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, Σύσταση Ιδιωτικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής και λοιπές διατάξεις» με τη μορφή κατευθυντήριων γραμμών -όχι όμως και ως τελικού σχεδίου νόμου- παραδέχτηκε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Ωστόσο όμως προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα συσταθεί ένα «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής" κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο καλύπτει την ασφάλιση των οχημάτων».

Μ' άλλα λόγια, η ασφάλιση υγείας στις ιδιωτικές εταιρείες είναι κάτι σαν την ασφάλιση των αυτοκινήτων και αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο τρόπο! Κι όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «όρους αγοράς», τότε φορτώνεται, κατά τα ειωθότα, στο Δημόσιο και πρωτίστως στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ