Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζικότερα από κάθε άλλη φορά

Πυκνά και μαχητικά ήταν τα μπλοκ των απεργών και στο πρώτο λιμάνι
Πυκνά και μαχητικά ήταν τα μπλοκ των απεργών και στο πρώτο λιμάνι
Ηταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η απεργιακή διαδήλωση που έγινε προχτές στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Χιλιάδες οι απεργοί εργάτες, στεριάς και θάλασσας, οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες που κατέκλυσαν τους δρόμους του Πειραιά, διαδηλώνοντας, αρκετοί από αυτούς για πρώτη φορά, κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Εντυπωσιακά τα μπλοκ των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών, πιο ενισχυμένα από άλλες φορές τα μπλοκ των οικοδόμων, των εργατών από τα εργοστάσια, των εργαζομένων από τους δήμους, των εκπαιδευτικών. Μαζικότερο από τις προηγούμενες αγωνιστικές αναμετρήσεις το «παρών» της νεολαίας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, των σπουδαστών και των μαθητών.

Η προχτεσινή απεργιακή κινητοποίηση, με τον όγκο και τον παλμό της, τα ασταμάτητα συνθήματα «ανυπακοή και απειθαρχία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» να ξεσηκώνουν τους πάντες, με τα συνθήματα στα πανό, ήταν ατράνταχτη απόδειξη ότι συνεχώς νέες δυνάμεις εργαζομένων και στον Πειραιά, εντάσσονται στο μέτωπο που συγκρούεται με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Οτι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα βαδίζουν στο δρόμο που ανοίγει το ΠΑΜΕ, για την ικανοποίηση του συνόλου των εργατικών, λαϊκών αναγκών.

Πριν ακόμα χαράξει, οι απεργιακές φρουρές ήταν και πάλι στα πόστα τους. Οι καταπέλτες των καραβιών μέσα στο λιμάνι, οι πύλες των εργοστασίων, της Ζώνης, του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, οι είσοδοι των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, σούπερ μάρκετ, αλλά και ναυτιλιακών εταιρειών, όπως στις «Μινωικές Γραμμές», είχαν «καταληφθεί» από δυνάμεις απεργών που έδιναν την μάχη της περιφρούρησης, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία που αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο έντονη.

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση, επικρατούσε πλέον το αδιαχώρητο. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας).

Η πορεία που ακολούθησε, με μπροστάρηδες νεολαίους εργαζόμενους να ανεμίζουν τις σημαίες του Μετώπου, ξεσήκωσε στο πόδι από άκρη σε άκρη το κέντρο του Πειραιά. Ακολουθούσαν τα μπλοκ των εργατών, όλα καλά οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία και των γυναικείων συλλόγων και των συνταξιούχων. Η πορεία αφού πέρασε μέσα από το εμπορικό κέντρο της πόλης κατέληξε στο λιμάνι, για να ενισχύσει την περιφρούρηση στα καράβια, που διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ