Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εργατιά μπροστά, κόντρα στα μνημόνια και τ' αφεντικά

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατέληξε στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρούρηση σε τόπους δουλειάς όπως «ΟΜΥΑ», «Χαλυβουργείο», «ΣΙΔΕΝΟΡ», «Μπαρμπαστάθης», «ΑΓΝΟ», «ΕΔΕΣΜΑ», στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, όπου οι εργαζόμενοι και στις τεχνικές εργασίες απήργησαν μαζικά παρά την κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να μη συμμετέχει σε 24ωρες απεργίες. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση και οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», την ΑΓΝΟ, τα εργοστάσια των εμφιαλωμένων ποτών («Μύθος», κλπ), την ΚΑΡΦΟΥΡ, επιχειρήσεις τύπου - χάρτου, εργολαβίες στο ΑΠΘ και άλλων εταιρειών εργολάβων που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι εργαζόμενοι του Καζίνο Θεσσαλονίκης που απαιτούν ανάκληση των απολύσεων. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ευόσμου μαζί με δεκάδες άλλους που στάθηκαν πίσω από το πανό του ΣΑΣΘ απαιτώντας «βιβλία - καθηγητές - σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής, κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι η ιδιοκτησία και η εξουσία των μονοπωλίων που καταπιέζει, ληστεύει και εκμεταλλεύεται βάναυσα τους λαούς της Ευρώπης. Ο δρόμος ανάπτυξης που εδώ και χρόνια μας γεμίζει με φτώχεια, εξαθλίωση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τεράστια κέρδη, δεν μπορεί να είναι το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας». Και προέτρεψε σε «οργάνωση, αγώνα, συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο Μπάμπης Μανουσαρίδης, ταμίας της ΠΟΕΕΠ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΕΠΣΙΚΟ Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στηριζόμαστε στην οργάνωση και την αλληλεγγύη μας. Καταγγέλλουμε διαρκώς τις συμβιβασμένες ηγεσίες που ακόμη και τούτη την ύστατη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν ενάντια στα δίκαια των εργαζομένων και υπονομεύουν την αγωνιστικότητά τους. Εμείς, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας και της υποταγής. Να αναπτερώσουμε τις ελπίδες των εργαζομένων, να τους δείξουμε την άλλη προοπτική».

Ο Κώστας Μπότσογλου, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ «Ο ΕΡΜΗΣ», κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου που πήρε απόφαση να μη συμμετέχει στη γενική απεργία και κάλεσε τους συναδέλφους του να απομονώσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου και μπουν αποφασιστικά στον αγώνα μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, να δυναμώσουν την κοινωνική συμμαχία που ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κ. Αβραμόπουλο και Θ. Κωνσταντινίδη, βουλευτή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Ρουπακιά (2016-03-25 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση των απεργών χτες (2013-03-13 00:00:00.0)
Στηρίζει την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ (2012-10-06 00:00:00.0)
Στηρίζει την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ (2012-10-06 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα (2002-02-21 00:00:00.0)
Στο πόδι ο εργαζόμενος λαός (2001-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ