Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στο άψε - σβήσε οι... «στρατηγικές επενδύσεις»

Πρωτοφανείς διαδικασίες υπέρ των επενδυτών και συγκεντροποίηση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο προβλέπει νομοσχέδιο υπό διαβούλευση

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και, δήθεν, την ανάπτυξη, η κυβέρνηση προωθεί μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, νομοσχέδιο περαιτέρω «απλοποίησης» των διαδικασιών υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων - στρατηγικών και μη -, την «άρση αντικινήτρων» και την παροχή νέων κινήτρων, τη δημιουργία ακόμη πιο φιλικού κλίματος για τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, η οποία τυπικά θα κρατήσει 5 βδομάδες και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί και θα περάσει από τα συναρμόδια υπουργεία, για να κατατεθεί στη Βουλή. Οι διατάξεις του ικανοποιούν πάγια αιτήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής συγκυβέρνησης - τρόικας και αγγίζουν τόσο τη διαδικασία «φαστ τρακ» για τις στρατηγικές επενδύσεις (που ήδη ξεκινούν μόλις από τα ...2 εκατ. ευρώ), όσο και τον «αναπτυξιακό» νόμο, αλλά και άλλες πλευρές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα και με όσα είπαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός, Ν. Μηταράκης, που παρουσίασαν χτες το νομοσχέδιο:

  • Δημιουργείται μια κεντρική αδειοδοτική αρχή (Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων) στο υπουργείο, στην οποία ουσιαστικά θα συστεγαστούν στελέχη από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να ολοκληρώνεται συντομότερα η αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων. Οι συγχωνεύσεις γραμματειών και η δημιουργία νέων διευθύνσεων οδηγούν στη συγκεντροποίηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ακόμη και η έκδοση πολεοδομικών αδειών για στρατηγικές επενδύσεις θα αποτελέσει υπόθεση αυτοτελούς τμήματος στο υπουργείο! Παράλληλα, κάθε επενδυτική πρόταση θα υποβάλλεται αποκλειστικά στον οργανισμό «Invest in Greece» και θα τη διαχειρίζεται το υπουργείο.
  • Η κυβέρνηση δε σταματά εδώ. Εισάγει το «θεσμό» των «Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων», όπου με ένα ...Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμίζονται θέματα όπως η χρήση γης, η χωροθέτηση, η παραχώρηση αιγιαλού κ.ά.!
  • Η «αυτοβεβαίωση» από τον κάθε επενδυτή για μια σειρά από «επιμέρους» άδειες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης, είναι μια ακόμη πρόκληση! Εξαιρούνται περιβαλλοντικές άδειες και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τις υπόλοιπες άδειες ο επενδυτής θα κάνει μια δήλωση ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και αν ελεγχθεί και έχει πει ψέματα, υποτίθεται ότι θα του ανακαλούν την άδεια.
  • Ο αντιλαϊκός και επικίνδυνος χαρακτήρας των προτεινόμενων διατάξεων επιβεβαιώνεται και με τις ρυθμίσεις όπου ο επενδυτής μπορεί να διαλέξει και ιδιωτικό έλεγχο για την επένδυσή του. Σ' αυτή την περίπτωση, ένας ιδιωτικός φορέας θα μπορεί να τον ελέγξει, όπως μια τράπεζα. Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες και τους όρους δραστηριοποίησης των ιδιωτών στην υποκατάσταση του ελεγκτικού ρόλου του κράτους.

Αλλαγές προωθούνται και αναφορικά με τους «αναπτυξιακούς» νόμους, με κυριότερη αυτή που δίνει τη δυνατότητα με μόνο την εγγυητική επιστολή να εκταμιεύεται υπέρ του επενδυτή το 100% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα περισσότερων ενισχύσεων για τις επενδύσεις έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ για όσες ξεπερνούν αυτό το όριο θα δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές, με τη διαφορά ότι θα ενεργοποιούνται οι ευνοϊκές προβλέψεις από την πρώτη στιγμή που παρουσιάζει κέρδη η εταιρεία, αντί σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου καταπιάνεται με το πώς θα παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο τα «φιλέτα» του Ελληνικού και του παραλιακού τόξου με όσο γίνεται λιγότερες διαδικασίες. Αυτό θα επιτευχθεί με «εταιρείες ειδικού σκοπού». Η πρώτη είναι η «Ελληνικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», για την «αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο». Μέσω αυτών θα καταρριφθούν διάφορα νομικά εμπόδια.

Τέλος, λύνεται η «εκκρεμότητα» με τα υδατοδρόμια, με διατάξεις αποσαφήνισης της αδειοδότησης και της λειτουργίας. Μετά και από πίεση των καναδικών συμφερόντων που εμπλέκονται, τα υφιστάμενα 13 υδατοδρόμια που έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας θα μπορέσουν να λάβουν μόνιμη άδεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ