Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Προαπαιτούμενο η διατήρηση της κερδοφορίας

Είχαν πέρσι 2,1 δισ. ευρώ μεικτό κέρδος, αυξημένο κατά 0,38% σε σχέση με το 2010!

Κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων εξακολουθούν να μετρούν μερικές δεκάδες επιχειρηματικοί όμιλοι και από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, που ακόμα και σε περίοδο όξυνσης της κρίσης δείχνουν μια αξιοπρόσεκτη αντοχή, αποδεικνύοντας το πόσο τους ευνοεί η φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης.

Σε μια περίοδο, που εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι έχουν γονατίσει κάτω από το ασήκωτο βάρος των οξυμένων προβλημάτων και των αδιεξόδων και οι εργαζόμενοι οδηγούνται όλο και πιο βίαια σε συνθήκες χρεοκοπίας και ενώ η κατανάλωση έχει βυθιστεί, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα να διατηρούν στα ύψη τις τιμές τους, κάνοντας ακόμα και ανατιμήσεις και αξιοποιώντας τον ανελαστικό, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της κατανάλωσης τροφίμων και ειδών καθημερινής ανάγκης, κατάφεραν το 2011 να παρουσιάσουν συνολικό μεικτό κέρδος ύψους 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα ήταν αυξημένο κατά 0,38% σε σχέση με το 2010!!!

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα της Direction Business Report σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα 115 αλυσίδων σούπερ μάρκετ με πωλήσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.

Οι συνολικές πωλήσεις τους διαμορφώθηκαν σε 10,6 εκατ. ευρώ το 2011, καταγράφοντας, σε τέτοιους καιρούς, αύξηση κατά 2,68% , ενώ το μεικτό κέρδος παρουσίασε αύξηση κατά 0,38% και διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη παρουσίασαν κατά μέσο όρο για τις 115 αλυσίδες, ζημιά, της τάξης των 185,5 εκατομμυρίων ευρώ. Προσοχή, όμως! Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλαστό, αφού μόνο μία αλυσίδα και για λόγους δικής της στρατηγικής, η πολυεθνική Carrefour, κατέγραψε ζημιές της τάξης των 294,8 εκατ. ευρώ.

Από την ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι από τις 115 εταιρείες:

  • Οι 79, δηλαδή κάτι περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου, ήταν κερδοφόρες και 36 ζημιογόνες.
  • Από τις κερδοφόρες, οι 36 είχαν αύξηση κερδοφορίας το 2011, οι 35 παρουσίασαν μείωση κερδοφορίας, 4 πέρασαν από ζημιές σε κέρδη.
  • Από τις ζημιογόνες 11 είχαν αύξηση ζημιών, οι δύο κατάφεραν να μειώσουν τις ζημιές τους σε σχέση με το 2010 και 19 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ