Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αντικομμουνισμός για να κρύψει την εγκληματική πολιτική

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους νεφροπαθείς

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι νεφροπαθείς από τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της Υγείας ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος με αφορμή τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στον Πύργο όπου εξυπηρετούνται 45 αιμοκαθαρόμενοι και υπάρχει μόνο μια γιατρός που κάνει και άλλες ιατρικές εργασίες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι για την αιμοκάθαρση υπάρχουν ελάχιστες δημόσιες μονάδες σε σχέση με τις ανάγκες των 12.000 περίπου νεφροπαθών και έτσι στον τομέα αυτό στήνονται δεκάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις που αποτελούν χρυσωρυχεία. Μάλιστα, είπε, απειλούν ότι εάν από την 1η Οκτώβρη δεν πληρώνουν οι νεφροπαθείς από την τσέπη τους δεν θα τους δέχονται, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τους οδηγούν στο θάνατο με μια ψυχρή, κερδοφόρα λογική.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος είπε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τους νεφροπαθείς έχει προκύψει «από την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί κατά μήνα στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τους παρόχους Υγείας». Κατά τον υπουργό, το ΕΣΥ είναι ένα και συμπεριλαμβάνει και τις μονάδες που τελούν υπό δημόσιο έλεγχο και τις ιδιωτικές κλινικές και η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων κονδυλίων για την πληρωμή των ιδιωτών «οφείλεται στο ότι οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι κατώτερες όσων είχαν προϋπολογιστεί από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της ύφεσης και της ανεργίας».

Σχετικά με το πρόβλημα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στον Πύργο, είπε ότι το υπουργείο είχε προκηρύξει θέσεις επικουρικών γιατρών και εάν του ζητηθεί θα προχωρήσει σε καινούρια προκήρυξη, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν περιορισμοί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, ρίχνει όλα τα βάρη στα λαϊκά στρώματα και η θέση του ότι στο ΕΣΥ έχουν θέση και οι ιδιώτες σημαίνει πρακτικά ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών αφού «στο όνομα του να υπάρχει ιδιωτικός τομέας υποβαθμίζεται οι δημόσιος γιατί πουθενά ένας αναπτυγμένος εκσυγχρονισμένος δημόσιος τομέας Υγείας δεν θα άφηνε περιθώριο στους ιδιώτες να παίξουν και ιδιαίτερα στον τομέα των νεφροπαθών που είναι από τους πιο κερδοφόρους».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, ότι οι εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων είναι κατώτερες του αναμενόμενου, τόνισε ότι με αυτόν τον ισχυρισμό ανοίγει παραθυράκι για να υπάρξει αύξηση εισφορών των εργαζομένων αφού για τους επιχειρηματίες συνεχώς προωθούνται μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση κάνει τη σκέψη να βάλει τους νεφροπαθείς να πληρώνουν συμμετοχή για την αιμοκάθαρση τη στιγμή που από τις 8 Οκτώβρη αναγκάζονται να πληρώνουν για το φάρμακό τους μέχρι και 400 ευρώ την εβδομάδα!

Στη δευτερολογία του (όταν δεν μπορούσε να παρέμβει ο Ν. Καραθανασόπουλος) ο υπουργός αντί για απαντήσεις έκρινε σκόπιμο να συκοφαντήσει τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στις οποίες υπήρχε ένα αδιανόητο για τις καπιταλιστικές χώρες δωρεάν σύστημα Υγείας. Εκανε λόγο για καθεστώτα στα οποία «η εργατική τάξη απήργησε και επαναστάτησε εναντίον τους και τα κατάργησε» και ισχυρίστηκε ότι «θα είχαμε πολλά να πούμε για την αξιολόγηση των καθεστώτων ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ατομικής ελευθερίας και των συλλογικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ