Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναζητούν κι άλλα εργαλεία για τη διαχείριση της κρίσης

Στο επίκεντρο παραμένουν η Ισπανία και η Ελλάδα

Η διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία και συνολικά στην Ευρωζώνη οξύνει τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό, αλλά και με το ΔΝΤ
Η διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία και συνολικά στην Ευρωζώνη οξύνει τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό, αλλά και με το ΔΝΤ
Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχει στα ταμεία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε, χτες, ο επικεφαλής της, Μ. Ντράγκι, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση κράτους απευθείας από την Ευρωτράπεζα, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της.

Ο τραπεζίτης προσπάθησε να απαντήσει μ' αυτόν τον τρόπο στις πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονταν σ' αυτή την κατεύθυνση, εκτός από το νέο «κούρεμα» στον «επίσημο τομέα», ήταν και η παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, για παράδειγμα μετά το 2020.

Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι υπερασπιστές της πρότασης, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει κεφάλαια και να τα κατευθύνει στην «ανάπτυξη». Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αφήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο. Αλλη μια πρόταση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη είναι αυτή που κατέθεσαν στην Α. Μέρκελ 42 ευρωβουλευτές των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Γερμανίας CDU και CSU.

Οπως αναφέρουν σε έγγραφό τους σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, αν μια χώρα της Ευρωζώνης «δεν καταφέρει να μειώσει το χρέος της, τότε θα πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες για μια προσωρινή έξοδο της χώρας αυτής από τη Νομισματική Ενωση». Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται «μια συντεταγμένη διαδικασία για τη χρεοκοπία κρατών» και ακόμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κρατάει στους κόλπους της τη συγκεκριμένη χώρα (που εξέρχεται από την Ευρωζώνη), για να αποφευχθούν οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές.

Μεγάλα ζόρια στην Ισπανία

Τα ζόρια της αστικής διαχείρισης είναι ακόμα μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά στην κρίση στην Ισπανία, για την οποία η Ευρωζώνη εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο της παροχής ασφάλισης για τους επενδυτές που θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα, προκειμένου να πέσει το κόστος με το οποίο δανείζεται για τα μονοπώλιά του το ισπανικό κράτος. Τα παραπάνω μετέφεραν πηγές της ΕΕ στο πρακτορείο «Ρόιτερς», επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αναμένεται να κοστίσει περί τα 50 δισ. ευρώ για ένα χρόνο.

Με βάση το σχέδιο, το οποίο εξετάζεται ήδη, το μόνιμο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα εγγυηθεί τα πρώτα 20-30% κάθε νέας ισπανικής έκδοσης. Σύμφωνα εξάλλου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, η Γερμανία θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή της σε ένα ισπανικό αίτημα διάσωσης, αλλά μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μετά από προσεκτική εξέταση των σχεδίων της Ισπανίας να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.

Από κοντά και το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να συνδράμει την αστική τάξη της Ισπανίας με πολλαπλούς τρόπους, εάν η Μαδρίτη υποβάλει επίσημο αίτημα στήριξης, σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ. «Αν η Ισπανία το επιθυμεί, μπορούμε να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με το να ελέγξουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε επίσης να παίξουμε ρόλο στη χρηματοδότηση».

Στο ίδιο πνεύμα, ο οίκος «Fitch» εκτιμά ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς θα δημιουργήσει «μεγαλύτερες ανησυχίες για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, όπως και για τη φερεγγυότητα της ίδιας της Ισπανίας». Ενώ ο οίκος «Moody's» ανακοίνωσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι καθώς και οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις των κρατών και των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης θα παραμείνουν υψηλοί μακροπρόθεσμα και ότι «η ανεργία, οι κοινωνικές αναταραχές και η χαμηλή ανάπτυξη θα συνεχιστούν πιθανότατα έως το 2017».

Στα 11 δισ. τα δάνεια στην Κύπρο

Σύμφωνα, τέλος, με το «Bloomberg», η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει δάνειο στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των ελλειμμάτων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 62% του ΑΕΠ της Κύπρου. Η τρόικα φέρεται να υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών σε 10 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ