Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Απεργία και κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έκαναν χτες εργαζόμενοι σε δομές Ψυχικής Υγείας και στην Ειδική Αγωγή, που παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι, ενώ η μείωση της χρηματοδότησης κατά 56% (σ.σ. από 25 εκατ. ευρώ στα 11 εκατ.) έχει οδηγήσει στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση πολλών Ειδικών Σχολείων, οικοτροφείων και μονάδων αποασυλοποίησης. Στο μεταξύ, οι δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που η ύπαρξή τους εξαρτάται από θνησιγενή προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, με απλήρωτους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με συρρίκνωση των δομών και των υπηρεσιών.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ισχυρίστηκε πως οι δομές (ειδικό σχολείο και ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ) του Σικιαρίδειου θα λειτουργήσουν, αλλά με τις υπάρχουσες δυνατότητες, δηλαδή χωρίς επαναπρόσληψη των απολυμένων και άρα για λιγότερους δικαιούχους. Επίσης, είπε ότι έχουν αποδεσμευτεί από το υπουργείο τα υπόλοιπα 5,7 εκατ. ευρώ -τα οποία δεν καλύπτουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες- και αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Στο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής οι δομές να είναι αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν για όλους και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να εξασφαλιστούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ωφελούμενοι, ο σύμβουλος πρόνοιας απάντησε πως η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από το ΕΣΠΑ και πως η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική στην Ψυχική Υγεία και στην Ειδική Αγωγή. Την ίδια θέση φαίνεται ότι ασπάζεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, αφού ζήτησε από το υπουργείο να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών φορέων.

  • Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο Παρασκευή 12 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ), καθώς είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη. Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν επίσχεση εργασίας από τη νοσηλευτική λειτουργία, τις φυσιοθεραπείες και την καθαριότητα, ενώ θα παρέχουν στους ασθενείς τη φαρμακευτική αγωγή και τη σίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ