Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓ ΠΑΣΟΚ
Εκτός «ομόφωνα», εντός... . «χαμός»

Στην ανακοίνωση ότι στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος και εφόσον κερδίσει τότε θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός, προέβη χτες στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης.

Αν, όμως, αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πρωτοκλασάτους και στο κλίμα αμφισβήτησής του το τελευταίο διάστημα, δεν έλειψε και η απάντηση από μέρους των τελευταίων. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στο γενικότερο κλίμα των ημερών και στις επικρίσεις ότι οι αντιδράσεις των «ιστορικών» στελεχών στις επιδιώξεις της «εκσυγχρονιστικής» ομάδας υπαγορεύονται από λόγους διατήρησης των «οφιτσίων», δήλωσε πως «δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι» και πως οι «παραιτήσεις μας είναι στη διάθεσή σας», θέση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΓ... Η υπουργός είπε, επιπλέον, ότι η σημερινή εικόνα μοιάζει «σαν ο Σημίτης να μη θέλει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ να μη θέλει να έχει πρόεδρο τον Σημίτη»!

Σε ό,τι αφορά τον Α.Τσοχατζόπουλο σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε «για πολύ μεγάλη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις», χαρακτήρισε την ανανέωση που επιχειρείται ως «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» και υποστήριξε ότι όσοι μιλούν περί «ανανέωσης» πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται «πολιτική ανανέωση».

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος έθεσε θέμα αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ενώ τα παραπάνω έγιναν εντός της συνεδρίασης, αργότερα ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έκανε λόγο για «ομόφωνη απόφαση», σύμφωνα με την οποία η πολύωρη συζήτηση του ΕΓ έβαλε τη «σφραγίδα της κοινής πορείας». Επίσης, έκανε λόγο για «διαφορετικές απόψεις» που ωστόσο αποτελούν «υγεία» και «δεν εμποδίζουν την κοινή πορεία» ενώ... προφήτεψε ότι ο διάλογος θα «κορυφωθεί» μέχρι το συνέδριο. Πάντως, δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον των «ανομολόγητων επιδιώξεων».

Ας σημειωθεί ότι στις επίσημες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός πρόταξε την ευθύνη όλων έναντι του κυβερνητικού έργου. Ενα κυβερνητικό έργο, που, όπως είπε, για να επιτευχθεί είναι «κοινός τόπος» ότι χρειάζεται «συνεχές άνοιγμα» του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό, προτάσσοντας την ευθύνη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως αυτή αναλήφθηκε από τις εκλογές του 2000, ο Κ.Σημίτης άφησε να διαφανεί ότι η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι σε εκείνους που αισθάνονται να πλήττονται από τις αλλαγές που σχεδιάζει το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» στο εσωκομματικό πεδίο και προκαλούν τριβές, θα είναι η υφέρπουσα εναντίον τους κατηγορία ότι «ναρκοθετούν» την κυβέρνηση. Κατ' άλλους εκείνο που θέλησε να επιτύχει ήταν μια «συμφωνία κυρίων» πως οι όποιες αντιπαραθέσεις για την κατανομή εσωκομματικής εξουσίας υπάρξουν, θα είναι ελεγχόμενες ως προς τουλάχιστον το σημείο που να μην τίθεται θέμα απώλειας των κυβερνητικών θώκων. Το κυβερνητικό έργο έχει «απόλυτη προτεραιότητα», όπως είπε.

Φυσικά, οι επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν διανθισμένες από επικλήσεις της «ενότητας», όπου για μια ακόμα φορά προτάχθηκε το «όλοι μαζί». Παράλληλα, φρόντισε να υπεραμυνθεί της άποψής του για «ανασύνταξη» του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δε θέτει σε κίνδυνο τα «κεκτημένα» των «ιστορικών» στελεχών, αφού, όπως διαβεβαίωσε η «ανασύνταξη» και η «ανανέωση» του ΠΑΣΟΚ δε θα γίνουν με «αντιπαλότητες».

Ας σημειωθεί ότι μετά τα όσα διεμείφθησαν στο ΕΓ, η συνέχεια θα δοθεί αύριο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ