Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες αντιδράσεις για την «ασπίδα»

ΜΟΣΧΑ.-

Μια «τεχνική απάντηση» μπορεί να δώσει η Ρωσία αν το ΝΑΤΟ εφαρμόσει τα σχέδιά του να εγκαταστήσει τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση της χώρας του στο ΝΑΤΟικό αυτό σχέδιο.

«Η μέχρι τώρα απάντηση της Ρωσίας (στην "αντιπυραυλική ασπίδα") έχει εικονικό, πολιτικό και διπλωματικό χαρακτήρα, ωστόσο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, θα αναγκαστούμε να δώσουμε μια τεχνική απάντηση που δεν νομίζω πως θα σας αρέσει», πρόσθεσε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Σημείωσε επίσης πως μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει λάβει μια σαφή εξήγηση από το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον σχετικά με την ανάπτυξη της «ασπίδας» στα σύνορά της και στις βόρειες θάλασσες. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μας απομένει τίποτα άλλο από το να προβληματιστούμε για τις απειλές στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στο ζήτημα της ασφάλειας στα ευρωπαϊκά σύνορα», πρόσθεσε. Πάντως, και στο παρελθόν η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με ανταποδοτικά μέτρα και με την ανάπτυξη συστημάτων μικρής εμβέλειας βαλλιστικών συστημάτων «Iskander» στο Καλίνινγκραντ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη βδομάδα οι υπουργοί Αμυνας της Ισπανίας και των ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνία για την εγκατάσταση μέρους της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ σε ισπανικό έδαφος, για την εξασφάλιση των γενικότερων γεωπολιτικών συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει πως θα εγκατασταθούν 4 αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το σύστημα ραντάρ «Aegis» στη ναυτική βάση «Ρότα» στο Καντίς της Ισπανίας, όπου και αναμένεται να αφιχθούν περίπου 1.200 στρατιώτες μέσα στο 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ