Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Στη συριακή πρωτεύουσα έφτασε, χθες νωρίς το απόγευμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, κομίζοντας, όπως όλα δείχνουν, πρόταση κατάπαυσης πυρός αρχής γενομένης από την επόμενη βδομάδα με αφορμή την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ Αντχα, που αρχίζει στις 26 Οκτωβρίου. Ο Μπραχίμι έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, εξασφαλίσει τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που μοιάζουν να προσανατολίζονται σε μια ανάπαυλα είτε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού - ότι δήθεν «νοιάζονται» για το αιματοκύλισμα του συριακού λαού που η ίδια τους η στάση προκαλεί - είτε για να επανεξετάσουν και να αναδιανείμουν τις δυνάμεις και τις προτεραιότητές τους.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μπραχίμι θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν θα δει και το Σύρο Πρόεδρο. Σε ανεπίσημη βάση, η συριακή κυβέρνηση, έχει δηλώσει πρόθυμη να εφαρμόσει κατάπαυση πυρός, θέτοντας ως όρο την τήρηση αντίστοιχης στάσης από τους αντικαθεστωτικούς. Από την άλλη, χθες, η αυτο-παρουσιαζόμενη ως «Κοινή Διοίκηση Στρατιωτικών και Επαναστατικών Συμβουλίων της Συρίας» δήλωνε ότι επίσης είναι έτοιμη να εφαρμόσει κατάπαυση πυρός θέτοντας ως όρο την απελευθέρωση κρατουμένων και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Βέβαια, δεν είναι διόλου σαφές ποιους εκφράζει η λεγόμενη Κοινή Διοίκηση καθώς οι αντικαθεστωτικοί είναι κατακερματισμένοι σε αρκετά τμήματα, συχνά αλληλοσυγκρουόμενα και μεταξύ τους.

Στήριξη Μπραχίμι από Ιράν, Ρωσία, Τουρκία

Πάντως, μετά την ανοιχτή στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας στις προσπάθειες Μπραχίμι, χθες, επισήμως την υποστήριξή του στα σχέδια κατάπαυσης πυρός κατά του Αϊντ αλ Αντχα εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου αλλά και ο Γερμανός ομόλογός του Βέστερβέλε. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, βέβαια, το κρατικό δίκτυο ΤΝΤ μετέδιδε ότι ο τουρκικός στρατός απάντησε, πάλι, με πυρά πυροβολικού σε δύο οβίδες που έπεσαν στο έδαφός του, επιβεβαιώνοντας το πόσο τεταμένη παραμένει ούτως ή άλλως η κατάσταση στη μεθόριο και το πόσο εύκολα μπορεί τυχαία ή λιγότερο τυχαία να καταρρεύσει η οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός.

Από κοντά στις πιέσεις η ΕΕ

Επίσης στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δηλώνεται η στήριξή της στο διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι και τονίζεται η πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο «στη Συρία του μέλλοντος», υποστηρίζοντας ότι όλες οι ομάδες «αντιφρονούντων» θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κοινή βάση προς την επίτευξη μιας «ειρηνικής μετάβασης».

Στα συμπεράσματα εκφράζεται και η στήριξη της ΕΕ στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα το βομβαρδισμό τουρκικών εδαφών από τις συριακές αρχές και απευθύνει γενική έκκληση για την αποφυγή της κλιμάκωσης καθώς και έκκληση προς τις συριακές αρχές για πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας όλων των γειτονικών χωρών», στο πνεύμα και της δήλωσης του ΝΑΤΟ.

Οι «27» ζητούν από όλα τα μέρη να τερματίσουν κάθε μορφή βίας, να λάβουν ειδικά μέτρα για την προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων, να επιτρέψουν πλήρη και ασφαλή πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα τμήματα της χώρας, προειδοποιώντας ότι «οι υπεύθυνοι παραβάσεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στην ίδια τη Συρία συνεχίζονται οι σκληρές μάχες κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπιού και της Μάαρετ αλ Νούμαν, όπου αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές με δεκάδες θύματα ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν εκκαθαρίσει από «τρομοκρατικές ομάδες» αρκετές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ