Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩ Ν
Με τις υψηλότερες τιμές της διεθνούς αγοράς

Το θέμα της ασύμφορης διαδικασίας χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των αμερικανικών πιστώσεων FMS φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης.

«Οπως είναι γνωστό, τονίζεται στην Ερώτηση, όταν η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων γίνεται μέσω των πιστώσεων FMS, τότε οι τιμές αγοράς είναι πολύ υψηλότερες των τιμών αγοράς από άλλες πηγές. Εξάλλου ο κ. υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας στην Ημερίδα με θέμα: «Το Ελληνικό Εξοπλιστικό Πρόγραμμα», που οργάνωσε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) στις 19-6-1997, επισήμανε ότι «τα FMS είναι πανάκριβα, με ποσοστό πολύ υψηλότερο από τη διεθνή αγορά».

Μετά τη διαπίστωση αυτή του κ. υπουργού, θα περίμενε κανείς ότι οι χρηματοδοτήσεις μέσω των πιστώσεων FMS θα μειώνονταν, πολύ περισσότερο μάλιστα που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένα νέο ΕΜΠΑΕ πρόκειται να εγκριθεί αυτές τις μέρες. Ωστόσο, συνέβη ακριβώς το αντίθετο:

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση Κλίντον στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την εξαγωγή όπλων, οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού στην Ελλάδα (και οι οποίες εγκρίθηκαν), αυτές που θα γινόταν μέσω πιστώσεων FMS:

-το 1997 έφταναν τα 486 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 159,3 δισ. δρχ. με βάση την ισοτιμία δραχμής/δολαρίου στις 31-12-1999),

-το 1998 έφταναν τα 1.602 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 525,1 δισ. δρχ) και

-το 1999 έφταναν τα 3.463 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 1.135,0 δισ. δρχ).

Δηλαδή, συνολικά την τριετία 1997-1999 έφτασαν τα 5.551 εκατομ. δολάρια (ή περίπου 1.819,3 δισ. δρχ). Εννοείται βέβαια ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν προμήθειες μόνο από τις ΗΠΑ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:

«Γιατί η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την ασύμφορη πρακτική χρηματοδότησης του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων με πιστώσεις FMS;

Το νέο ΕΜΠΑΕ περιλαμβάνει, και σε ποιο βαθμό, χρηματοδότηση με πιστώσεις FMS;»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ