Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ολοι μαζί» - πλην της ΔΑΣ - απουσίαζαν... .

Μάζευαν ήλιο χτες οι σύνεδροι της πλειοψηφίας. Ο εκφυλισμός, στον οποίο οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα, εκφράστηκε σ' όλο του το μεγαλείο

Εκφυλιστική εκτροπή σημείωσαν χτες οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 30ού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αφού από την έναρξη των εργασιών σύνεδροι της πλειοψηφίας επέλεξαν τα «σαλόνια» του «Αστέρα» αντί της αίθουσας του συνεδρίου, ενώ αμέσως μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, κανένας - πλην των συνέδρων της ΔΑΣ - δεν προσήλθε στην αίθουσα! Η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν από την πρώτη μέρα των εργασιών, όπου καθολική συμμετοχή σημειώθηκε μόνο κατά την παρέλαση από το βήμα των «εκλεκτών» προσκεκλημένων. Τελικά χτες το απόγευμα η συνέχιση των εργασιών έγινε τρεις περίπου ώρες μετά την ώρα έναρξης και ενώπιον του 20% των συνέδρων! Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνέδρων της ΔΑΣ, που κατήγγειλαν δριμύτατα το γεγονός.

Η πλήρης περιφρόνηση προς τις διαδικασίες του συνεδρίου, όπως εκφράστηκε χτες, αποτελεί φυσικό επακόλουθο της μεθοδευμένης απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των διαδικασιών του, αντανακλά μια τέτοια πορεία χρόνων για την οποία αποκλειστικά φέρει την ευθύνη η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. Επιβεβαιώθηκε και χτες πως η πλειοψηφία λίγο νοιάζεται αν το Συνέδριο απογυμνωθεί από το ουσιαστικό του περιεχόμενο. Αντιθέτως, μοιάζει να επιδιώκει ακριβώς αυτό και παράλληλα τη μετατροπή του σε χώρο καταμέτρησης κουκιών, σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, από την οποία θα αναδυθεί «άσπιλη και αμόλυντη».

Οι άδειες καρέκλες ήταν και η απόδειξη της υποκριτικής τους ανησυχίας για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, ήταν η απόδειξη πως οι αγωνιστικές διαθέσεις που αρκετοί εξέφρασαν, δεν αποτελούσαν παρά φραστικούς υποκριτικούς λεονταρισμούς.

Η ευκαιρία για ουσιαστικό απολογισμό, ενασχόληση με τη μετωπική επίθεση, που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εξαπολύουν στην εργατική τάξη, κατάθεση προτάσεων και λήψη αποφάσεων για την αναχαίτισή της, μοιάζει να χάνεται. Και είχαν το θράσος όσοι επέλεξαν τις πλαζ της Βουλιαγμένης αντί του Συνεδρίου να κατηγορούν τη ΔΑΣ για περιφρόνηση των θεσμών του συνδικαλιστικού κινήματος, των λειτουργιών και των διαδικασιών του!

Μαγική εικόνα; Οχι, απλά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα για να βγει η φωτογραφία και μετά εξαφανίστηκαν...
Μαγική εικόνα; Οχι, απλά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα για να βγει η φωτογραφία και μετά εξαφανίστηκαν...
Αλλωστε η επίθεση στη ΔΑΣ έμοιαζε να είναι το μόνο που απασχολούσε όσους τοποθετήθηκαν. Τοποθετήσεις που ισχυροποίησαν την εκτίμηση της σύγκρουσης δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή της υποταγής και της συναίνεσης και αυτή της αντιπαράθεσης, της αγωνιστικής προοπτικής, της σύγκρουσης με τους εμπνευστές και τους εκτελεστές των αντεργατικών σχεδιασμών, όπως την πρόβαλαν και με τις παρεμβάσεις τους οι σύνεδροι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Σύνεδροι της πλειοψηφίας, ανακαλύπτοντας τον εχθρό στο «πρόσωπο» της ΔΑΣ, αναλώθηκαν στην προσπάθεια συκοφάντησής της, που προσέλαβε κάποιες στιγμές και χαρακτήρα αγοραίου αντικομμουνισμού. Την ίδια στιγμή καμία αναφορά στους πραγματικούς, φύσει και θέσει, εχθρούς της εργατικής τάξης, την κυβέρνηση, την εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο. Καμία αυτοκριτική, κανένας ουσιαστικός απολογισμός δράσης, επιφανειακή ενασχόληση με τα μεγάλα και τα κύρια, έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη αγωνιστικής απάντησης. Περίσσεψαν όμως οι εκφράσεις μιας ασθμαίνουσας διάθεσης για ευρεία συναίνεση, για να προστρέξει η ΓΣΕΕ ξανά στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», παζαρεύοντας αυτή τη φορά την κοινωνική ασφάλιση.

Στον αντίποδα οι παρεμβάσεις των συνέδρων της ΔΑΣ, μεστές, ουσιαστικές, πάνω στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, στις προσδοκίες και τα οράματά τους και κυρίως πάνω στο δρόμο που το συνδικαλιστικό κίνημα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να κινηθούν.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ