Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΝΑ ΤΟ ΟΞΥΝΟΥΜΕ

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ... «Ο δεύτερος στην ιεραρχία στο ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, έκρινε σήμερα ότι θα αποδειχθεί "πράγμα πολύ δύσκολο" το να μπει ένα τέλος στη διεθνή οικονομική κρίση» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΑΔΑ; «Η εξασθένηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στη Γαλία και τη Γερμανία, θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΝΑΥΑΓΙΟ: «Η δυσχερής ή και τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν οι νέοι Ελληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, Ιταλοί δείχνει ανάγλυφα την απόκλιση οικονομιών (...) και κατά τούτο το ναυάγιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (...) εκεί που άλλοτε έως και τις αρχές της δεκαετίας '90 κυριαρχούσαν λέξεις - κλειδιά όπως "σύγκλιση" και "κοινωνική συνοχή" τώρα ακούγονται η "ανταγωνιστικότητα" και η "λιτότητα"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ: «Διάταξη που προβλέπει την κατίσχυση του νομοθετημένου από το κράτος βασικού μισθού ως το ελάχιστο επίπεδο αποδοχών από το οποίο θα ξεκινούν όλες οι συμβάσεις που μέχρι τώρα προστατεύονταν από τα επίπεδα της Εθνικής Σύμβασης προστέθηκε στο τελικό κείμενο του νόμου για το νέο μνημόνιο που δημοσιεύθηκε χτες σε ΦΕΚ (...) η εν λόγω διάταξη δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, ούτε όμως συμπεριελήφθη στις νομοτεχνικές τροποποιήσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου (...) προστέθηκε στη συνέχεια ως 4η παράγραφος στο κείμενο για τον κατώτατο μισθό (...) στην πράξη ο μισθός των 586 ευρώ θα είναι το κατώτατο όριο από το οποίο θα μπορούν να ξεκινούν οι οποισδήποτε διαπραγματεύσεις (...) στο εξής το κατώφλι για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα είναι η εκάστοτε Εθνική Σύμβαση, αλλά ο νομοθετημένος μισθός από το κράτος» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΠΕΡΔΕΜΑ: «Υπάρχει μια διάχυτη κοινωνική «αναστάτωση», που δεν πρέπει να υποτιμηθεί (...) από «ανυπακοή» (...) μέχρι περιορισμό των υπηρεσιακών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων (...) η δημοκρατική νομιμότητα που πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία (...) έχει ως βασικό πυλώνα μια ελάχιστη κοινωνική συναίνεση. Εάν διαρραγεί καμιά επίκληση ή φόρμουλα νομιμότητας δεν θα σταθεί ικανή να αντιμετωπίσει μια ανεξέλεγκτη κοινωνική απορρύθμιση. Οταν μάλιστα αρχίσουν να εμφανίζονται οι συνέπειες των νέων μέτρων οι κίνδυνοι για ανεξέλεγκτα κοινωνικά φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν. Θα μπερδευτεί το δίκιο με το άδικο» (στο ΕΘΝΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ