Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα άλλα κόμματα για το Γιούρογκρουπ

Με κούφιες «αντι-Μέρκελ» κορόνες και με παραινέσεις στην κυβέρνηση να διαλέξει άλλον ιμπεριαλιστή για σύμμαχο, προκειμένου να αποσπάσει μεγαλύτερα οφέλη από τα παζάρια για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ.

Σε δήλωσή του, ο Αλ. Τσίπρας μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αξιοποιήσει» τις «διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει η διάσταση απόψεων μεταξύ των εταίρων», καλώντας έμμεσα και το λαό να σηκώσει τη σημαία των συμφερόντων της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, που είτε ταυτίζονται με την ΕΕ και εκφράζονται από τη συγκυβέρνηση, είτε με το ΔΝΤ, με εκφραστή άλλες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.

Ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε σαν διέξοδο για το λαό «το δρόμο της επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης» για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης, που «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα είναι ικανή» να τον ακολουθήσει και «να δώσει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα».

Σκόπιμα συγκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις στον ευρωενωσιακό λάκκο των λεόντων δεν αφορούν στο παραμικρό τα λαϊκά συμφέροντα, που ομόφωνα και ομόθυμα έχουν προγράψει οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων, αφού αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

«Τις επόμενες ημέρες, το ταχύτερο δυνατόν, πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, καλώντας το λαό να υιοθετήσει για δικές του τις προσδοκίες της πλουτοκρατίας και να συγκαλύψει ότι όποιος συμβιβασμός κι αν προκύψει, θα φέρει νέα μνημόνια και μέτρα σε βάρος του λαού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έπρεπε να υπάρξει απόφαση (...) όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία, αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».

Για το «ξεμπλοκάρισμα» της δόσης καίγεται η ΔΗΜΑΡ, με τον Φ. Κουβέλη να ζητά χτες να αποδεσμευτεί η καταβολή της δόσης από την απόφαση «για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους».

Από την πλευρά του, ο Δ. Χατζησωκράτης, σχολιάζοντας στον «ΣΚΑΙ» την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα υπέρ της δανειακής δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «είναι σε μια λογική πλέον κατεύθυνση, δηλαδή μιλάμε πλέον πώς οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα και πώς θα σταθεί το κράτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ