Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ο προϋπολογισμός στο κέντρο νέων ανταγωνισμών

Σήμερα και αύριο τα παζάρια στις Βρυξέλλες

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την επόμενη εφταετία (2014-2020), ύψους περίπου 1,047 τρισ. ευρώ, είναι το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Με κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης το κόστος χρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων, τα κράτη μέλη προσέρχονται στη Σύνοδο με μεγάλες διαφορές, συνέπεια και των ανταγωνισμών που οξύνθηκαν την περίοδο της κρίσης, με χαρακτηριστικότερη την κόντρα ΕΕ - Βρετανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον ζητάει μείωση, «ή στη χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, απειλώντας με βέτο. Συνολικά η Μ. Βρετανία αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στην έκπτωση που της έχει παραχωρηθεί σε ό,τι αφορά το μερτικό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, απορρίπτει την πρόταση να αποκτήσει «ίδιους πόρους» ο προϋπολογισμός και ζητάει περικοπές στις δαπάνες, μεγαλύτερες από αυτές που έχει ήδη προτείνει ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ύψους 75 δισ. ευρώ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Σύνοδος σε αδιέξοδο, η Γερμανία έχει αφήσει ανοικτό να μη ληφθεί απόφαση, μεταθέτοντας το συμβιβασμό για αργότερα, μέσα στο 2013. Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σημείωσε χτες: «Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε αύριο σε μια οριστική συμφωνία. Το θέλουμε. 'Η και μεθαύριο. Αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι στις αρχές της επόμενης χρονιάς».

Η Γαλλία, η οποία «καίγεται» για τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν τον αγροτικό τομέα, πιέζει για λύση μέσα στο διήμερο της Συνόδου, όπως και η Ισπανία, που ενδιαφέρεται για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία. Η Σουηδία από την πλευρά της, θέλει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες»

Δείχνοντας ότι το χάσμα είναι μεγάλο, ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι «η απουσία συμφωνίας θα είναι επιβλαβής για όλους μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ