Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αξιώνουν τα πάντα στα μέτρα τους

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους θέλουν οι βιομήχανοι τροφίμων, ακόμα και τις στοιχειώδεις επισημάνσεις που προβλέπεται ότι θα πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες των διαφόρων προϊόντων, ενώ παράλληλα ζητούν παραπέρα... απλούστευση των σχετικών ελέγχων. Πρόκειται για τις διάφορες πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες και οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, ωστόσο ούτε αυτές ανέχονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Πρόκειται, μάλιστα, για μια αξίωση που δε διστάζουν να προβάλουν σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία που κυριαρχεί στο χώρο των τροφίμων ταυτίζεται με τον εντοπισμό πολλαπλών κρουσμάτων.

Οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών προέκυψαν από την τοποθέτηση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση Ελλήνων Χημικών με θέμα την επισήμανση των τροφίμων και με χορηγούς τις επιχειρήσεις ΔΕΛΤΑ, την ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και το Σύνδεσμο των Βιομηχάνων Κρέατος. Αυτό που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν οι βιομήχανοι είναι ότι δε θα είχαν αντίρρηση να επισημαίνονται διάφορα στοιχεία που αφορούν στην ελάχιστη διατηρησιμότητα, τα συστατικά, τον παρασκευαστή κ.α. των προϊόντων, αλλά με τροποποιήσεις του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, στα πλαίσια που εξυπηρετούν τις ίδιες τις βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, ζητούν η πληροφόρηση που παρέχεται στον καταναλωτή να είναι «συνοπτική» - την ώρα που ήδη είναι τόσο συνοπτική ώστε αμφισβητείται σοβαρά η αποτελεσματικότητά τους εάν ο στόχος είναι η πραγματική προστασία των καταναλωτών - να είναι τέτοια που να μην απαιτούν μεγάλο κόστος για τις βιομηχανίες. Σε ό,τι αφορά τους σχετικούς ελέγχους ζητούν οι κανόνες και οι μέθοδοι ελέγχου να είναι «σαφείς και όσο το δυνατόν πιο απλοί», την ώρα που στην πραγματικότητα ο έλεγχος έχει αφεθεί στην «καλή προαίρεση» των ίδιων των επιχειρηματιών.

Μεταξύ άλλων στη χτεσινή ημερίδα αναπτύχθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την επισήμανση των διαφόρων κατηγοριών τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών υπογράμμισε την αναποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών, αφού όπως είπε τίποτα δεν έχει προσθέσει στη μέχρι σήμερα πρακτική των ελέγχων. Χαρακτηριστικό της περιχαράκωσης του ρόλου του ΕΦΕΤ είναι ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, έξι μήνες μετά την ψήφιση του οργανισμού του ΕΦΕΤ δεν έχουν προκηρυχτεί θέσεις χημικών που θα απασχολούνται στο φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ