Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εισβολή της αστυνομίας και συλλήψεις απεργών

Η τρικομματική κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο - πλαίσιο, καταργώντας το άσυλο, για να «σπάσει» τον αγώνα των απεργών στο ίδρυμα

Motion Team

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (30-11-2012) (σ.σ. χτες) πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο κτίριο Διοίκησης, που βρίσκεται στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο είχε καταληφθεί παράνομα από ομάδα ατόμων»!

Με αυτή την ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης περιέγραψε τη χτεσινή εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις συλλήψεις 11 εργαζομένων. Ετσι, η τρικομματική κυβέρνηση έδειξε με τον «καλύτερο» τρόπο το αυταρχικό πρόσωπό της: Συνέλαβε, σαν κοινούς εγκληματίες, τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, η εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα στο κτίριο διοίκησης που τελούσε υπό κατάληψη από τους απεργούς. Στόχος της «επιχείρησης» ήταν να σταματήσει ο αγώνας των εργολαβικών εργαζομένων, που διεκδικούν δεδουλευμένα και μόνιμη σταθερή δουλειά.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο. Αμεσα το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαίτησαν την απελευθέρωσή τους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, από όπου στη συνέχεια με πορεία πήγαν στα δικαστήρια. Οι συλληφθέντες αρχικά μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στον εισαγγελέα, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Τελικά, το μεσημέρι πήραν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, από τη μια ζήτησε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης την απελευθέρωση των 11 εργαζομένων, αλλά από την άλλη είχε από την Τρίτη ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα ενάντια στους απεργούς, λέγοντας ότι στην κατάληψη «τελούνται αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως». Πρόκειται για ξεκάθαρη υποκρισία της διοίκησης του ιδρύματος που θα μείνει ...ιστορική, αφού ενεργοποίησε τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, ο οποίος έχει καταργήσει το άσυλο. Είναι φανερό πια γιατί καταργήθηκε το άσυλο: Για να γίνονται επεμβάσεις στον αγώνα των εργαζομένων και των φοιτητών.

Αποκαλύφθηκαν οι λόγοι κατάργησης του ασύλου

Σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι 73 μέρες της απεργίας των εργολαβικών ήταν αρκετές για να πέσουν όλες οι μάσκες μέσα στο ΑΠΘ. Η κατά τ' άλλα "προοδευτική" πρυτανεία που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλεύουν με 500 ευρώ το μήνα, χωρίς δικαιώματα, άσκησε τρομοκρατία, κάλεσε επανειλημμένα την επέμβαση των ΜΑΤ, έστησε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, έκανε ό,τι μπορούσε για να μη φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ».

Υπογραμμίζει ακόμη: «Εγινε φανερό γιατί θέλουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Να χτυπήσουν όλους όσοι αγωνίζονται, εργαζόμενους και φοιτητές. Να διασφαλίσουν την "ομαλή λειτουργία" της επιχείρησης "Πανεπιστήμιο".

Οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον αγώνα. Στην αρχή "στήριξαν" τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους με παρουσία των βουλευτών του και προσπάθεια καπελώματος, μετά τους κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τόσο των καθηγητών του Συνασπισμού όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Θεσσαλονίκης και μόλις χτες ήταν στη ΓΣ εκφράζοντας την "στήριξή" τους ξανά στους εργαζόμενους καλώντας σε "ουσιαστική συζήτηση ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις επί των εναλλακτικών λύσεων που έχουν ήδη προταθεί", δηλαδή στη συμφωνία για τις μειώσεις των μισθών. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από τα μέλη ΔΕΠ που δε συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση, από τους φοιτητές».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, το λαό της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν την προσπάθεια καταστολής των λαϊκών αγώνων. Να απαντήσουν με ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση και αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις σχολές. Με αντοχή, αποφασιστικότητα, ταξική αδιαλλαξία. Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων και των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις».

  • Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε την εισβολή της αστυνομίας και αναφέρθηκε σε παραβίαση του ασύλου, «ξεχνώντας» να σημειώσει τη στάση των πρυτανικών αρχών, που κάλεσαν την εισαγγελία να επέμβει. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τα γεγονότα στο ΑΠΘ σε «κόντρα» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απαντά σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει πως «η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία υποστηρίζει το δικαίωμα στις καταλήψεις, αποτελεί τεκμήριο εμμονής στις αντιλήψεις του χθες. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο ιδεών και μόνον, αλλά δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να το εκλαμβάνει ως άσυλο πάσης μορφής παρανομιών».
  • Πλάτες στην κυβέρνηση και στους εργολάβους έβαλε με κατάπτυστη ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή για την αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ: «Η αστυνομία όφειλε να επέμβει νωρίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προτού μεταβληθεί σε χωματερή γεμάτη ποντίκια και τοξικά απόβλητα». Δεκανίκι της μεγαλοεργοδοσίας, μποστάρισσα στην καταστολή του εργαζόμενου λαού, τέτοια βρήκε να πει απέναντι στον αγώνα απολυμένων και απλήρωτων εργατών που διεκδικούν πληρωμή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμά τους στην εργασία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ