Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στο «σφυρί» ο ενεργειακός τομέας

Καθημερινές δεσμεύσεις για εξασφαλισμένα κέρδη προς επίδοξους μνηστήρες

Υποσχέσεις για κίνητρα, σταθερό επενδυτικό περιβάλλον στην ενέργεια, αποδόσεις και υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, έδωσε χτες σε Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Το κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε την ενέργεια «πολυδύναμο εργαλείο για την ανοικοδόμηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη». Πίσω από αυτή τη φράση «κρύβεται» μια πολιτική συνολικής εκχώρησης πολύτιμων ενεργειακών πρώτων υλών και του ορυκτού πλούτου της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση, με το Δημόσιο να προσδοκά ισχνά ανταλλάγματα, που κι αυτά θα επιστρέφονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες με τη μορφή «αναπτυξιακών» χρηματοδοτήσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο μίλησε και για τις επερχόμενες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την «απελευθέρωση» των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ώστε «το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας» να «αντανακλά το κόστος παραγωγής». Απέφυγε, βεβαίως, να ομολογήσει ότι το «κόστος παραγωγής» ήδη εδώ και χρόνια και πολύ περισσότερο στη συνέχεια με τις νέες παρεμβάσεις, «φουσκώνει» τεχνητά για να εγγυάται μεγάλα κέρδη στους ενεργειακούς παίκτες, άρα κάθε τέτοιου είδους εναρμόνιση κόστους - τιμών μεταξύ της χοντρικής και λιανικής αγοράς είναι ένα «στημένο παιχνίδι» για την άδικη, νέα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Τέτοιες ρυθμίσεις εξασφάλισης υπερκερδών για το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο είναι για παράδειγμα ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους που προσφέρει όχι μόνο εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, αλλά αυξάνει κατά 10% την αποζημίωσή τους ως αντάλλαγμα για τη διαθεσιμότητά τους! Οι ρυθμίσεις «ανάκτησης κόστους», όπως και οι εγγυημένες, υψηλότατες τιμές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλα μέτρα, διογκώνουν το «κόστος» υπέρ των ιδιωτών.

Στη βάση της κυβερνητικής και μνημονιακής, βαθιά φιλομονοπωλιακής πολιτικής, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013 τη διαδικασία πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και θα ανακοινώσει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Προηγουμένως, η κυβέρνηση θα έχει φροντίσει για τις αλλαγές στη χοντρεμπορική αγορά και την «άρση στρεβλώσεων» που αναμένεται να αυξήσει όχι μόνο τα κέρδη των ιδιωτών γενικά, αλλά κι αυτά της ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η πώλησή της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τις «απογειωμένες» τιμές λόγω «απελευθέρωσης» και ΑΠΕ (2021-08-03 00:00:00.0)
Ερχονται και οι αυξήσεις της ΔΕΗ (2011-12-15 00:00:00.0)
Ερχονται οι καμπάνες για το ρεύμα (2011-01-30 00:00:00.0)
Ενέργεια από ...χρυσάφι (2010-02-07 00:00:00.0)
Αξιώσεις για υψηλότερα τιμολόγια (2009-02-12 00:00:00.0)
Καλά κρατούν οι «πράσινες» μπίζνες (2008-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ