Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Νέες ρυθμίσεις για ενίσχυση των «μεγάλων»

Αναμένεται η κατάθεση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Μέχρι και εμπόδια για την άσκηση δικαστικών ενστάσεων κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων, προσφέρει στην ...«υγιή» επιχειρηματικότητα η συγκυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις «απλούστευσης» και «επιτάχυνσης» για το ΕΣΠΑ, που περιέχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να «τρέξει» πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις. Εκδηλώνουν έτσι τη συνέπειά τους σε διακηρυγμένα μέτρα υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που μπορούν να μπουν με αξιώσεις στη διαδικασία ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ ή δανειοδότησης για κεφάλαια κίνησης.

Με 8 βασικές ρυθμίσεις παρεμβαίνει στο ΕΣΠΑ. Θεσπίζει παράβολο υπέρ του δημοσίου ύψους 1% επί του προϋπολογισμού του διαγωνισμού, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ, που θα πρέπει να συνοδεύει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών, στις οποίες έχει εφαρμογή κοινοτικό δίκαιο. Εάν ευδοκιμήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα, το ποσό θα επιστρέφεται στον αιτούντα. Το υπουργείο σημειώνει ότι το μέτρο «αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την άσκηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων προφανώς αβάσιμων που καθυστερούν την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και αυξάνουν το φόρτο των δικαστηρίων».

Από εκεί και πέρα, προβλέπεται: κατάργηση άνω του 60% των απαιτούμενων υπογραφών διαχείρισης πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Υπεύθυνες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές εφόσον έχουν πρόσφατη (εντός 30 ημερών) ημερομηνία. Θα μπορούν να λογίζονται υπόλογοι - διαχειριστές συγχρηματοδοτούμενων έργων και ΝΠΙΔ του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απόφαση ένταξης θα απευθύνεται στον τελικό δικαιούχο και εφόσον δεν αντιταχθεί σε 30 μέρες θα θεωρείται ότι αποδέχεται την ένταξη. Γίνεται υποχρεωτική η χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος σώρευσης κρατικών ενισχύσεων από τους φορείς που τις χορηγούν.

Δυνατότητα συγχρηματοδότησης έργων δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το ΕΤΕΑΝ

Η αποδέσμευση κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και είναι δεσμευμένα σε προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ τα οποία παρουσίασαν μηδενική ή χαμηλή απορροφητικότητα, προκειμένου να διατεθούν για δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, ρυθμίζεται και τυπικά με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για κονδύλια συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, που θα διαθέσει το ΕΤΕΑΝ με στόχο αντίστοιχου ύψους ποσά να δώσουν οι τράπεζες, κάτι το οποίο, επίσης, ρυθμίζεται με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ. Συνολικά, δηλαδή, τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, εφόσον υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ανέλθουν σε 340 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η δυνατότηττα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άλλους τίτλους που χορηγεί ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, θα δοθεί η παράταση για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, μέχρι το Μάη του 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ