Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πλασάρει τα προγράμματα εξαθλίωσης για λύση

Τις «επιδόσεις» της κυβέρνησης στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στη μείωση των μισθών και τα νέα προγράμματα κατάρτισης για νέους που τους παραδίδουν δούλους στην πιο σκληρή εκμετάλλευση διαφήμισε χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΒΕΑ ο υπουργός, αφού επανέλαβε την προφητεία του πρωθυπουργού για «θετική αναστροφή των αναπτυξιακών ρυθμών από το τέλος του 2013», δεν έκρυψε την ικανοποίησή του πως «ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την τριετία 2012 - 2014 θα επιτευχθεί πλήρως»!

Ωστόσο, υποκριτικά, ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν μια «προσωρινή λύση» την ώρα που οι μειώσεις μισθών, η κατάργηση ΣΣΕ, η ελαστική απασχόληση θα εφαρμόζονται στο διηνεκές.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε προς τη μεγαλοεργοδοσία τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που θα τους εξασφαλίζει πρόσθετα κέρδη άνω των 1,3 δισ. ευρώ ετησίως και διαφήμισε την κατάργηση διατάξεων που εξασφαλίζουν την πλήρη ασυδοσία όσον αφορά την υπερεργασία και τα ωράρια.

Από το μενού του υπουργού δεν έλειψαν ούτε τα νέα προγράμματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους νέους. «Πρόκειται - όπως συμπλήρωσε ο υπουργός - για ένα «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας». Ουσιαστικά, στο όνομα των «ευκαιριών απασχόλησης» προωθείται η φθηνή και ανασφάλιστη εργασία, με μισθούς κάτω ακόμα και από τους μειωμένους κατώτερους μισθούς που επιβλήθηκαν με την ΠΥΣ. Μέσω της επιδοτούμενης εργασίας, προωθούν πακτωλούς χρημάτων στους επιχειρηματίες την ώρα που η πλειοψηφία των ανέργων στερούνται κι αυτό ακόμα το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μέσω της «νεανικής επιχειρηματικότητας» είναι δυνατόν να ξεφύγει κανείς από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια.

Τα προγράμματα αυτά θα οδηγήσουν όχι σε πρόσθετη έστω προσωρινή απασχόληση όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, αλλά στην αντικατάσταση εργαζόμενων με κάποια δικαιώματα με το νέο ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Είναι προγράμματα που δοκιμάστηκαν ευρέως και πριν την κρίση και οδήγησαν μόνο σε πρόσθετα κέρδη για τα μονοπώλια και σε ανακύκλωση της ανεργίας, χωρίς ποτέ να δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας. Την ίδια αυτή συνταγή προ κρίσης, ανασύρει από τα συρτάρια της σήμερα η κυβέρνηση, όχι για να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων, αλλά για να ρίξει ακόμα πιο βαθιά στον Καιάδα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τους νέους και τους μεγαλύτερους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ