Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Βάζουν τις πολυεθνικές στα σχολεία

Η διαφήμιση, η προπαγάνδα, η επιχειρηματική δράση που έχει στόχο το κέρδος μπαίνει πολύμορφα στα σχολεία αξιοποιώντας την πολιτική που θέλει το σχολείο ανοιχτό στην «αγορά», που αφήνει τεράστια κενά στη λειτουργία του.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ξεδιπλώνεται στα σχολεία το πρόγραμμα για τη διατροφή που υπογράφει η εταιρεία «Dole» με διανομή μπανάνας και εντύπων σε μαθητές του Δημοτικού από τον Οκτώβρη μέχρι τον Ιούνη. Σε ρόλο πλασιέ, το υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να διαβιβάσει στα σχολεία ότι η εταιρεία «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προς τους Ελληνες καταναλωτές» υλοποιεί το πρόγραμμα για δεύτερη χρονιά και δηλώνει ότι η εταιρεία «ευαισθητοποιημένη από τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο» θα στείλει φρούτα σε φτωχές οικογένειες.

Με αυτή την κολακευτική για την εταιρεία φρασεολογία το υπουργείο αξιώνει από τα σχολεία να υποδεχτούν αναλόγως το πρόγραμμα. Να αγνοήσουν πως πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην οικοδόμηση του σχολείου που θα είναι χώρος διαφήμισης και προώθησης προϊόντων διαφόρων εταιρειών, ότι ο ρόλος του παιδαγωγού δεν είναι να παριστάνει τον ενδιάμεσο μεταξύ της όποιας εταιρείας και των μικρών παιδιών. Ωθεί ξεκάθαρα τις διευθύνσεις των σχολείων να αγκαλιάσουν το μεγάλο κεφάλαιο που μπαίνει στα σχολεία για να «διαπαιδαγωγήσει» και να ταΐσει τα παιδιά, τον υποσιτισμό των οποίων το υπουργείο παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια.

Σε ανάλογο κλίμα, στα Χανιά, οι μικροί μαθητές καλούνται να πάρουν μέρος σε διαγωνισμό με θέμα «Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου». Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «ενώνουν» τις δυνάμεις τους μία πολυεθνική, η «Coca Cola» και μία διεθνής ΜΚΟ, η WWF. Ο Δήμος Χανίων έχει δηλώσει τη στήριξή του στο πρόγραμμα θεωρώντας ότι φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον αν και ο απώτερος στόχος της πολυεθνικής είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τα προϊόντα της και να «χτίσει» δεσμούς με τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ