Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα»

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Με απεργία την Κυριακή και συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην οδό Τσιμισκή, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων στο χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Επίσης τόνισαν ότι τα επιχειρήματα που προβάλει για δήθεν αύξηση της απασχόλησης και του τζίρου των καταστημάτων είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών.

«Μας λένε ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο να κατέβει στα μαγαζιά μας. Εμείς απαντάμε ότι δεν τους λείπει ο χρόνος αλλά τα χρήματα για να αγοράσουν από τα μαγαζιά μας. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο, όμως τα μαγαζιά μας εξακολούθησαν να είναι άδεια, και την Κυριακή που μας πέρασε και ήμασταν ανοιχτά... Η πτώση του τζίρου είναι δραματική, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται», είπε η Ράνια Καπετανγιώργη, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ του Νομού Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενη στην εμπειρία από την απελευθέρωση του ωραρίου, πρόσθεσε πως αυτό που έφερε ήταν μόνο αύξηση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους και εξουθένωση των ίδιων. Κατήγγειλε όσους αιρετούς της τοπικής διοίκησης και Εμπορικούς Συλλόγους στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και κατέληξε: «Μέσα στην κρίση προσπαθούν να μας αφανίσουν. Θα αντισταθούμε».

Η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, αποδόμισε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. «Η απελευθέρωση του ωραρίου έφερε περισσότερες ώρες τα καταστήματα ανοιχτά, δεν έφερε όμως περισσότερες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, έχουμε λιγότερες θέσεις εργασίας, πάμφθηνες, με μερική απασχόληση και ωρομίσθιο. Ο τζίρος των καταστημάτων δεν αυξάνεται με τα λεπτά του χρόνου, αλλά με τα ευρώ. Ο τζίρος δεν θα αυξηθεί γιατί δεν έχουμε λεφτά στην τσέπη μας και όχι γιατί δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε τις αγορές μας. Κάποια μεγάλα πολυκαταστήματα θα αυξήσουν τον τζίρο τους γιατί θα πάρουν τον τζίρο των μικρών επαγγελματιών που θα κλείσουν. Οι μικροί επαγγελματίες που θα κλείσουν θα μπουν στην ουρά της ανεργίας μαζί με τους λίγους εργαζόμενους που απασχολούν. Ετσι θα έχουμε αύξηση της ανεργίας, που κυρίως θα χτυπήσει νέους ανθρώπους και γυναίκες», τόνισε.

Θύμισε ότι ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια με ιδιαίτερη ένταση τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τις ελαστικές μορφές εργασίας και τώρα αντιμετωπίζει ακόμη πιο οξυμένα την εκ περιτροπής εργασία, και την απλήρωτη δουλειά αφού, όπως είπε, το 70% των εργαζομένων στο εμπόριο είναι απλήρωτοι για μήνες.

Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία της Κυριακής και στην απεργιακή συγκέντρωση και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα ότι δεν θα περάσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Την Κυριακή τη θέλουμε για την ξεκούρασή μας, τη θέλουμε για την οικογένειά μας. Δε θα τη θυσιάσουμε και αυτή στα κέρδη των πολυεθνικών», είπε.

  • Τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Θεσπρωτίας, καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, και τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα να απεργήσουν στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει αυτήν την ημέρα η Ομοσπονδία τους. «Μια Κυριακή έχει μείνει στις εργατικές οικογένειες, σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, για να βρίσκονται σαν οικογένεια και αυτή θέλουν να την καταργήσουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ