Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Διαδοχικά μέτρα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Σκοτάδι και το 2013 βλέπει ο Γ. Στουρνάρας

Ομοβροντία από νέους ασήκωτους φόρους και μαζικά χαράτσια απέναντι στα ήδη διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα εξαπολύει η συγκυβέρνηση για το 2013, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Στις άμεσες προτεραιότητες της αντιλαϊκής ατζέντας είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που θεωρείται και ως «προαπαιτούμενη δράση» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), επίσης οι εξοντωτικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Για τη συνέχεια, σκοπεύουν να κλιμακώσουν με την επιβολή του «ενιαίου τέλους» πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία, ενώ στα σκαριά είναι η διαμόρφωση και νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Οι ανθρώπινες εκατόμβες που στήνουν για το 2013, όπως και όλα τα προηγούμενα «πακέτα», αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, στη στήριξη και ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών, στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου του κεφαλαίου που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες.

Με την αναμενόμενη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου έρχονται να κλιμακώσουν, με τη διαμόρφωση φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλας, την κατάργηση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου, όσο και αυτού που ίσχυε για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών, την κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων». Μεγάλη γκάμα μισθωτών και συνταξιούχων θα υποστούν και παραπέρα μειώσεις μέσω της αυξημένης παρακράτησης του φόρου που θα ξεκινήσει από τους μισθούς και τις συντάξεις που θα καταβάλλονται το Γενάρη, ταυτόχρονα με τις ασήκωτες δόσεις που τρέχουν από τα προηγούμενα χαράτσια. Αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει την εγκύκλιο για το νέο τρόπο της παρακράτησης. Συντριπτικά χτυπήματα προβλέπονται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχομεσαίους αγρότες. Νέες τρανταχτές φορο-ελαφρύνσεις έχουν ετοιμάσει για τα μονοπώλια, τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, επίσης για μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα.

Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μαζί και οι κυοφορούμενες «αναδιαρθρώσεις» στην αγορά της Ενέργειας, η παραπέρα διάλυση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, περιλαμβάνονται στα επόμενα μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Θέμα λίγων ημερών είναι οι επίσημες ανακοινώσεις για τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη του 2013. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ανατιμήσεις για το 2013 θα κλιμακωθούν σε δύο δόσεις (Γενάρη και Ιούνη). Οι συνθήκες απόγνωσης τις οποίες έχουν διαμορφώσει για τα λαϊκά νοικοκυριά προκύπτουν και από τα επίσημα στοιχεία. Μέσα στο 2012 πάνω από 700.000 λαϊκά νοικοκυριά προχώρησαν σε «ρύθμιση διευκόλυνσης» προκειμένου να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Στην αμέσως προηγούμενη χρονιά (2011) οι «διακανονισμοί» με τη ΔΕΗ είχαν φτάσει τις 400.000, δηλαδή η καταγραφόμενη διόγκωση, για το 2012, έφτασε στο 75% !

Στο νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων» θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις, δηλαδή με την εφαρμογή του μέτρου σε κάθε σπιθαμή γης, μέχρι και σε αμελητέας αξίας περιουσίες. Το νέο χαράτσι θα ισχύσει από το 2013 και η προγραμματιζόμενη πληρωμή τους αναμένεται να ξεκινήσει από το β' εξάμηνο φέτος.

Την ενεργοποίηση και εντατικοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων σε βάρος μικρο-οφειλετών της Εφορίας βάζουν στο αντιλαϊκό τραπέζι οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ). Κεντρικός στόχος είναι να καταφέρουν να βάλουν στο χέρι τους φόρους και τα άλλα ασήκωτα αντιλαϊκά χαράτσια, που τους τελευταίους μήνες συσσωρεύονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα λαϊκά στρώματα, που αδυνατούν να πληρώσουν τα κάθε είδους χαράτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα και με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατάσχεσης μισθών, συντάξεων.

Ο Γ. Στουρνάρας

Η ελληνική ολιγαρχία και το πολιτικό της σύστημα είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το πρόγραμμα λιτότητας που κατάρτισαν από κοινού με την τρόικα, με κάθε θυσία και κάθε κόστος, ακόμα και αν ορισμένα από τα μέτρα που ψήφισαν, στρέφονται ευθέως σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού (πρόβλημα αιθαλομίχλης από τη χρήση τζακιών στα αστικά κέντρα). Αυτό που προέχει πάνω από όλα, ακόμα και από την ανθρώπινη ζωή, είναι η αξιοπιστία της αστικής τάξης, απέναντι στους διεθνείς της συμμάχους. Οσο για το λαό, θα πρέπει να έχει υπομονή και εγκαρτέρηση για να αντέξει στα δεινά που τον έχουν υποβάλει.

Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος «σηκώνει τοίχο» απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση και να επιδείξει σιδηρά πυγμή στο θέμα της υλοποίησης των εξοντωτικών μέτρων του 2ου μνημονίου. Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα το πρόγραμμα», γιατί θα χαθεί η «όποια αξιοπιστία χτίστηκε τους τελευταίους μήνες...».

Ο ωμός ρεαλισμός όμως αντικαταστάθηκε από τη λαθροχειρία, όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει το άγριο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σε πείσμα της πραγματικότητας, ισχυρίστηκε ότι «...όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ, με δύο και τρία παιδιά, κερδίζουν(!)». Οσο για τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που η αστική τάξη της χώρας βρίσκεται στις διάφορες λίστες και τα «στικάκια» με τα ονόματα αυτών που έβγαλαν δεκάδες δισεκατομμύρια στις ξένες τράπεζες, ο Γ. Στουρνάρας «ανακάλυψε» τη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες... Κατά τον υπουργό Οικονομικών, «η Ελλάδα έχει ακόμα μεγάλη φοροδιαφυγή... Από μόνοι μας είχαμε εξαιρέσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τους ελεύθερους επαγγελματίες... Εξαιρούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους αγρότες... με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπαίνουν στο δίχτυ της εφορίας, πολύ περισσότερο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες από το 2015...».

Για το θέμα της φοροδιαφυγής των επωνύμων, ισχυρίστηκε ότι «έχουν σταλεί σημειώματα σε 54.000 που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό μετά το 2009», ενώ δεν απέφυγε τους λεονταρισμούς, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ