Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΝΕ τιμά τη μαχητική πορεία του «Οδηγητή»

Συνέντευξη με τον αρχισυντάκτη του «Οδηγητή», Στρατή Δουνιά

Με αφορμή τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» και την έκθεση που διοργανώνει η ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Στρατή Δουνιά, αρχισυντάκτη του «Οδηγητή». Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Πολλοί νέοι σήμερα, θα πουν πως γιατί να διαβάσω τον «Οδηγητή», μια «κομματική εφημερίδα»;

-- Αντικειμενικά, σε μια ταξική κοινωνία δεν μπορεί και να μην είναι ταξικός ο ρόλος του Τύπου σε όλες του τις μορφές. Και αυτό δεν είναι επινόηση των κομμουνιστών. Ιδιοκτήτης μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος με μεγάλη ειλικρίνεια έγραψε πως «Δεν υπάρχουν όμως εφημερίδες που να εκδίδονται για να εκφράζουν απόψεις διαφορετικές από εκείνες του ιδιοκτήτη τους ή να υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα».

Ποιες είναι αυτές οι «απόψεις»; Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο πώς παρουσιάστηκαν τα προγράμματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους άνεργους. Ετσι στα αστικά ΜΜΕ φιγουράρει ο τίτλος που αναφέρει ότι «τα προγράμματα θα ωφελήσουν χιλιάδες άνεργους», ενώ στην πραγματικότητα γενικεύεται η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους προς όφελος των αφεντικών. `Η αντίστοιχα να δει κανείς πώς παρουσιάζεται σαν «λύση» η διαχείριση του καπιταλισμού, του συστήματος που γεννάει δηλαδή και την ανεργία.

Ο «Ο» στέκει στην απέναντι όχθη. Γράφει την αλήθεια για τα βάσανα των νέων και τις αιτίες τους, τα προβλήματα και τους αγώνες της νεολαίας, προβάλλει την αγωνιστική, στάση ζωής, αναδεικνύει τη διέξοδο υπέρ των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών: την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Οπως και ο «Ριζοσπάστης» δίνει γραμμένα στο χαρτί τα εφόδια στους εργάτες να οργανώσουν τον αγώνα τους, τα επιχειρήματα για να αναμετρηθούν με όσα λένε τα αφεντικά και τα κόμματά τους, τον προσανατολισμό, ώστε ο αγώνας τους να οδηγήσει στην καλύτερη ζωή που ονειρεύονται.

Δυνατότητες για άλμα στην κυκλοφορία του «Ο»

-- Τι μπορεί να διαβάσει κανείς στο 1.000στό φύλλο του «Οδηγητή», που κυκλοφορεί αύριο;

-- Η Συντακτική Επιτροπή του «O» έχει προσπαθήσει πραγματικά, το 1.000στό φύλλο του «Ο» να είναι αντάξιο της μαχητικής - αγωνιστικής πορείας της εφημερίδας μας. Στην ύλη του φύλλου, ξεχωρίζει η συνέντευξη της σ. Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Με τη συνέντευξη αυτή, επιδιώκουμε να κάνουμε και την αρχή σε μια σειρά άρθρων που θα συμβάλουν στη διάδοση και την εκλαΐκευση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας.

Αυτό το μήνα, ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στον «Οδηγητή» με άρθρο για την κυκλοφορία της εφημερίδας μας στην παρανομία, δηλώσεις από τους αναγνώστες μας και μηνύματα από Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή».

Στη στήλη της ιδεολογίας δημοσιεύονται τα άρθρα: «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη στάση των κομμουνιστών» και «Θεωρητικά ζητήματα για τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την επανάσταση».

Στις σελίδες των εργαζομένων, υπάρχουν άρθρα για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και για το κύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Στις σελίδες των μαθητών, υπάρχει άρθρο με αφορμή συνέδριο που οργάνωσε η ομάδα schooligans τάχα για τα δικαιώματα των μαθητών και ρεπορτάζ από τα βοηθητικά μαθήματα που οργανώνουν Λαϊκές Επιτροπές για μαθητές. Και φυσικά, πλούσια θεματολογία για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.ά.

-- Αυτή τη σημαντική στιγμή για τον «Οδηγητή» πώς ετοιμάζονται να την υποδεχτούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ;

-- Ηδη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν συζητήσει για τη συμπλήρωση 1.000 φύλλων κυκλοφορίας του «O», έχουν βάλει σχέδιο για μεγάλη πανεξόρμηση με αυξημένους στόχους κυκλοφορίας. Τα σχολεία, οι σχολές, οι λαϊκές γειτονιές έχουν στολιστεί με τις αφίσες της ΚΝΕ για τον «Οδηγητή», διακινείται παντού η ανακοίνωση για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή». Από αύριο το πρωί, οι γειτονιές στις πόλεις και τα χωριά, θα γεμίσουν με ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, φίλους της Οργάνωσης που θα διακινούν τον «Οδηγητή». Οφείλουμε άλλωστε να τονίσουμε, καθώς είμαστε περήφανοι γι' αυτό: πως δεν υπάρχει κανένα άλλο νεολαιίστικο έντυπο που να γίνεται υπόθεση τόσων πολλών νέων από την άποψη τουλάχιστον της διάδοσης και της διακίνησής του. Οι δυνατότητες, βέβαια, να γίνει άλμα στην κυκλοφορία του «O» είναι σημαντικές και αυτό επιδιώκουμε.

Χέρι με χέρι, λοιπόν - όπως γινόταν πάντα, απ' όταν πρωτοβγήκε, ο «Ο» θα περάσει σε χιλιάδες νέους και νέες στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές.

Παράλληλα, με την πανεξόρμηση που θα συνεχίζεται όλο το μήνα, οι Οργανώσεις προγραμματίζουν πολύμορφες εκδηλώσεις. Ολη αυτή η δραστηριότητα έχει στόχο να ενισχύσει τη διάδοση και μελέτη του «Oδηγητή» και του «Ριζοσπάστη», να ενημερώνονται περισσότεροι νέοι και νέες της εργατικής τάξης, από το δικό τους Τύπο και όχι να δηλητηριάζουν το μυαλό τους με τις ψευτιές του αστικού Τύπου.

-- Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα;

-- Οσοι επισκεφθούν την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές πλευρές της Ιστορίας του «O», αλλά και να «περιηγηθούν» σε ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις σελίδες της εφημερίδας μας.

Η Εκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του «O», απ' το 1968 μέχρι τις μέρες μας.

Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάζουμε ένα πολύ μικρό τμήμα απ' τον πλούτο της αρθρογραφίας της εφημερίδας μας όλα αυτά τα χρόνια, ανά θεματική ενότητα. Ετσι, έχουμε σελίδες με άρθρα που προβάλλουν την ιδεολογία μας, τον Μαρξισμό - Λενινισμό, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την ιστορία του ΚΚΕ, άρθρα διαπάλης με τα αστικά και οπορτουνιστικά ιδεολογήματα. Σελίδες απ' τους αγώνες και τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, των νέων της κατάρτισης, των μαθητών - σπουδαστών, για τις νέες γυναίκες και τους νέους στρατευμένους. Ακόμα, αρθρογραφία του «O» για την αγωνιστική στάση ζωής της ΚΝΕ, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει ένα μικρό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή. Αναφερόμαστε, φυσικά, και στον προλεταριακό διεθνισμό που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας και της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» καθημερινά, μέχρι την Κυριακή, 20 Γενάρη, που θα ολοκληρωθεί η Εκθεση, θα ξεναγεί οργανωμένα τους επισκέπτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ