Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων

Το 1999 η Αρχαιολογική Υπηρεσία προειδοποιούσε ότι η χάραξη του μετρό Θεσσαλονίκης θα «πέσει» πάνω σε πολλές και σημαντικές αρχαιότητες, αλλά κανείς δεν την άκουσε. Αποτέλεσμα: το έργο και οι αρχαιότητες -κυρίως αυτές- αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και κινδύνους. Κι ενώ αρχαιολόγοι και εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό δίνουν μάχες για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων στα εργοτάξια του Μετρό... εγκαλούνται από δημοσιεύματα και κόμματα ως «υπεύθυνοι» για την καθυστέρηση του έργου!

Η πρόσφατη τεκμηριωμένη απάντηση των αρχαιολόγων σε αυτή την επίθεση αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο της: την «άλωση» και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων και την απόκρυψη των πραγματικών αιτιών της καθυστέρησης. Η γνωμοδότηση (15/1) του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη μεταφορά των βυζαντινών μνημείων που βρέθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου», επιιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα.

Τα μνημεία που θα μεταφερθούν είναι δύο τεμνόμενοι βυζαντινοί δρόμοι, ο λιθόστρωτος Cardo και ο μαρμαροστρωμένος Decumanus, με περισσότερα από 75 μέτρα μήκος, με ορατά τα αρχαία επισκευαστικά έργα που έγιναν με πλάκες από λατομείο του Χορτιάτη, αλλά και ίχνη αμαξοτροχιών. Θα μεταφερθεί και το τετράπυλο που βρέθηκε στη συμβολή των παραπάνω οδών, με τους οκτώ πεσσούς που το στήριζαν, καθώς και οι άλλοι έξι πεσσοί, πεσμένοι στο «by Coupon Drop Down» σήμερα, που όριζαν στεγασμένα πεζοδρόμια, κτίριο με μνημειώδη είσοδο και επιστρωμένες μαρμάρινες πλάκες, ο κεραμοσκεπής αποχετευτικός αγωγός, ίχνη από επιτραπέζια παιχνίδια πάνω στις μαρμάρινες πλάκες και γενικά όλα τα κατάλοιπα των οικοδομημάτων, που χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 6ου και τις αρχές του 7ου αιώνα. Πιθανότατα θα μεταφερθούν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, μετατρέποντάς το σε αρχαιολογικό πάρκο, καθώς η «Αττικό Μετρό» δεν μετακινεί ούτε μισό μέτρο τους σταθμούς για να διευκολύνει την επιτόπια ανάδειξη, που όπως είπαν μέλη του ΚΑΣ θα ήταν η ιδανικότερη.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε να μη διατηρηθούν τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό «Δημοκρατία». Πρόκειται για ταφές και μια επιτύμβια στήλη από την ελληνιστική εποχή μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Ομως, τα σωζόμενα πάνω στο έδαφος αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων και οπλών ζώων θα μεταφερθούν.

Τα παραπάνω ενισχύουν και την αντίθεση των αρχαιολόγων στα «μνημόνια» του ΥΠΠΟ, από το 2010 μέχρι σήμερα, που αφορούν στην αρχαιολογική έρευνα στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Μεταξύ πολλών άλλων επικίνδυνων συνεπειών, τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν αυτά τα μνημόνια για την έρευνα είναι ασφυκτικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία αρχαιολόγων για τη νέα σύνθεση του ΚΑΣ (2014-05-22 00:00:00.0)
Οι αρχαιότητες... ως «εμπόδιο» (2013-08-18 00:00:00.0)
Δωμάτιο... με «θέα» (2002-04-17 00:00:00.0)
Πλατείες - ανοιχτές πληγές (1998-02-19 00:00:00.0)
Υδραγωγείο για... "φυτοφάγα ψάρια" (1997-05-24 00:00:00.0)
Αποκαταστάσεις και ασυνεννοησίες (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ