Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε χτες πολλές πόλεις του Ιράκ έχοντας αυτή τη φορά σιιτικούς στόχους. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν. Είναι η τρίτη μέρα που βομβιστικές επιθέσεις συγκλονίζουν τη χώρα και συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 72 άνθρωποι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Αρχισε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών στην πόλη Ζιντάν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, η δίκη του γιου του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, με την κατηγορία, όπως ανακοινώθηκε, της «υπόσκαψης της κρατικής ασφάλειας». Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ συνελήφθη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Την άμεση χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σ. Αραβία προς την Π. Αρχή προκειμένου να καλύψει άμεσες ανάγκες της ανακοίνωσε, χτες, η Π. Αρχή. Συμπλήρωσε, όμως, ότι πρόκειται για «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς 100 εκατομμύρια δολάρια είναι τα χρήματα που παρακρατεί κάθε μήνα το Ισραήλ από φόρους και τέλη που συλλέγει και δεν παραδίδει στην Π. Αρχή με στόχο τον οικονομικό της «στραγγαλισμό».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ως κρίσιμο τεστ για τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτέμβρη αντιμετωπίζεται η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας GMS, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναμένεται να κερδίσουν ακριβώς όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαγόρευσε τις πτήσεις των αεροσκαφών «Μπόινγκ 787 Dreamliner», στο σύνολο 50, 24 από τα οποία εκμεταλλεύονται ιαπωνικές εταιρείες, λόγω σειράς προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στα συγκεκριμένα αεροπλάνα, κυρίως στην Ιαπωνία.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Η εταιρεία - κολοσσός των τηλεπικοινωνιών «Deutsche Telekom» πρόκειται να καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας στις διοικητικές του υπηρεσίες στη Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθελούσιων αποχωρήσεων».

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Ο Νικολά Τιανγκαγί διορίστηκε χτες πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά από την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μποζιζέ, και τον ένοπλο αντικυβερνητικό συνασπισμό «ΣΕΛΕΚΑ».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πρόταση για την πραγματοποίηση σινο-ιαπωνικών συνομιλιών με στόχο τη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών πάνω στις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες Σενκάκου/Ντιαόγου απηύθυνε χτες προς το Τόκιο ο Τζία Τζινγκλίν, ανώτερος κυβερνητικός Κινέζος αξιωματούχος.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα ενώσει τα δίκτυα μεταφοράς της Κροατίας και της Σερβίας ως το 2016, προχώρησαν χτες η ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Gazprom» και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας «Plinacro». Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Ιβαν Βρντόλιακ, με εκτελεστικά στελέχη της «Gazprom», στο Ζάγκρεμπ.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στην κατάργηση άνω των 1.000 θέσεων εργασίας στο τμήμα «Information Technology» (IT) προτίθεται να προχωρήσει η φινλανδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Nokia». Οι περικοπές αυτές αφορούν κυρίως στη Φινλανδία και εντάσσονται στα σχέδια που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιούνη για την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία για τις κηδείες των τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ